GEOGRAF - a calatorit in conditii extreme pentru a-si face meseria A efectuat numeroase deplasari cu caracter stiintific in diferite tari ale lumii. A ajuns din zona desertica a Africii pana in tinuturile polare ale Canadei.  
GEOGRAF - a calatorit in conditii extreme pentru a-si face meseria A efectuat numeroase deplasari cu caracter stiintific in diferite tari ale lumii. A ajuns din zona desertica a Africii pana in tinuturile polare ale Canadei.  Prof. univ. dr Eugen Rusu (52 de ani), cadru didactic la Facultatea de Geografie si Geologie din cadrul Universitatii "Al. I. Cuza" Iasi, a strabatut mii de kilometri imbinand utilul cu placutul. A avut si mult de suferit in ce priveste adaptarea la clima tinutului explorat, a fusului orar sau a conditiilor vitrege de viata.    Impreuna cu un alt coleg de facultate a marsaluit in caravana spre infinitul de nisip si azur al zonelor desertice ale Tunisiei. A facut parte dintr-o caravana in care se calatorea pe camile pana in inima tinuturilor fara vegetatie, dincolo de ultimii palmieri, unde nici o fiinta n-are din ce sa traiasca, indurand vipia, vanturile si schimbarile aspre ale climei.   PRINTRE ESCHIMOSI. Din 2002 preda la Universitatea Laval din Quebec, Canada, avand astfel posibilitatea sa calatoreasca in scop de cercetare in tinuturile reci ale Canadei. La Kuujarrapik-Wapmagustui, de exemplu, printre bastinasii inuiti. "Am admirat eschimosii, care s-au schimbat atat de mult. Si-au schimbat fizionomia si obiceiurile adoptand mijloacele moderne: vaneaza cu carabina, din barci yamaha, se deplaseaza cu snow-mobilul si mananca de la fast-food. Nemaifacand efort, s-au ingrasat peste masura. Doar temporar mai locuiesc in iglu. Din pacate, nu mi-au dat voie sa ii pozez si nu am riscat, pentru ca sunt oameni fermi! Am prins in obiectiv insa cascada de gheata Montgomery."   A inghetat in nordul Americii de Nord, aproape de pol, dar s-a incalzit din cand in cand cu un ceai fiebinte servit langa un urias urs polar sculptat in gheata. Cu toate acestea, si-a depasit propriile posibilitati, atat pe cele fizice, cat si pe cele mentale, indeplinindu-si scopurile profesionale. CV-ul domniei sale contine cateva pagini. E de ajuns sa spunem ca profesorul doctor iesean este un eminent geograf. Si tinutul de nisip unde Fata Morgana se simte acasa pare sa devina accesibil tuturor. In minte sau in scris. 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.