Preotul Iustin Marchis, parohul Bisericii Stravropoleos, este inculpat intr-un proces intentat de Muzeul National de Arta pentru disparitia unei broderii ce facea parte din patrimoniul national.

Muzeul National de Arta a


Preotul Iustin Marchis, parohul Bisericii Stravropoleos, este inculpat intr-un proces intentat de Muzeul National de Arta pentru disparitia unei broderii ce facea parte din patrimoniul national.

Muzeul National de Arta al Romaniei a sesizat politia cu privire la disparitia broderiei Epitaf, obiect din patrimoniul cultural national, pe care l-a imprumutat in 2002 Parohiei Stavropoleos, respectiv Bisericii "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil", situata in centrul vechi al Bucurestiului. Potrivit unui comunicat al MNAR, imprumutul s-a efectuat cu respectarea prevederilor legale, pentru o perioada determinata, printr-un contract de imprumut semnat pe 22 iulie 2002.

Broderia este datata din 1756 si a fost clasata in categoria juridica Tezaur a Patrimoniului Cultural National printr-un ordin din 2004 al ministrului Culturii si Cultelor, iar in 2002 a fost evaluata la 300 de milioane de lei vechi.

"Din cauza incalcarii de catre Parohia Stavropoleos a clauzelor contractuale, Muzeul National de Arta a solicitat restituirea piesei, restituire la care Parohia Stavropoleos s-a opus in repetate rinduri." Ca urmare, muzeul s-a adresat apoi justitiei pentru a-si recupera bunul de patrimoniu, care se afla in proprietatea publica a statului inca din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Procesul s-a finalizat in luna noiembrie a anului trecut printr-o decizie penala definitiva a Tribunalului Bucuresti. Decizia instantei il obliga pe "inculpatul Ioan Marchis, in calitate de reprezentant al Parohiei Stavropoleos, sa restituie partii civile Muzeul National de Arta al Romaniei piesa Epitaf. Totodata, instanta a dat imputernicire si a ordonat organelor de executare sa puna in aplicare prezenta Decizie", sustine MNAR. Potrivit muzeului, de la emiterea deciziei pina in prezent, organele investite de instanta de judecata pentru executarea acesteia au fost "obstructionate" in exercitarea atributiilor legale de catre reprezentantul Parohiei Stavropoleos si, ca urmare, citiva reprezentanti ai institutiei s-au deplasat joi la Stavropoleos pentru preluarea Epitafului, constatind insa disparitia acesteia.

Incercarea esuata de a recupera broderia i-a determinat sa sesizeze politia si alte institutii, inclusiv Cancelaria Sfintului Sinod. "Este o problema de parohie si nu am de facut nici o declaratie", a refuzat dialogul preotul Iustin Marchis, cunoscut si prin calitatea de duhovnic al presedintelui Traian Basescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.