Consiliul Mondial al Federatiei Internationale de Automobilism a dat cea mai aspra pedeapsa din istoria acestui sport, in urma scandalului de spionaj tehnologic dintre McLaren si Ferrari. Sanctiunea FIA consta in retragerea tuturor punctelor obtinut
Consiliul Mondial al Federatiei Internationale de Automobilism a dat cea mai aspra pedeapsa din istoria acestui sport, in urma scandalului de spionaj tehnologic dintre McLaren si Ferrari. Sanctiunea FIA consta in retragerea tuturor punctelor obtinute in acest sezon de echipa anglo-germana si amendarea ei cu o suma-record: 100 de milioane de dolari. In urma acestei decizii, luate pe baza elementelor noi aduse chiar de Fernando Alonso (legitimat la McLaren), Ferrari devine campioana in Formula 1. Totusi, Alonso si Hamilton, care ocupa primele doua locuri in clasamentul pilotilor, au fost iertati, ei urmand sa-si pastreze punctele obtinute pana acum.

Scandalul de spionaj dintre McLaren-Mercedes si Ferrari s-a finalizat cu o sanctiune fara precedent. Federatia Internationala de Automobilism (FIA) a retras toate punctele obtinute in acest sezon de McLaren-Mercedes (166 in cele 13 etape ale campionatului mondial) si a amendat gruparea patronata de Ron Dennis cu 100 de milioane de dolari. Aceasta reprezinta cea mai mare amenda dictata vreodata in istoria automobilismului. Singurii care au scapat basma curata au fost pilotii echipei McLaren, Lewis Hamilton si Fernando Alonso. „Tinand cont de circumstantele exceptionale, care au condus FIA sa le ofere imunitate pilotilor echipei, pentru colaborarea cu forul international, nu se va aplica nici o sanctiune in ceea ce priveste punctele acumulate de acestia“, se arata in comunicatul FIA. De asemenea, cei de la McLaren sunt obligati sa prezinte spre examinare monoposturile pe care le vor folosi in sezonul urmator al CM de Formula 1, inainte de startul campionatului.

De la audierile de joi, care au durat peste opt ore, a lipsit chiar pilotul spaniol Fernando Alonso, cel care a contribuit la chemarea echipei McLaren pentru a doua oara la audieri, in fata Consiliului Mondial. Spaniolul a recunoscut week-end-ul trecut, in Italia, ca a confirmat oficialilor FIA ca a stiut de la inceputul sezonului de secretele de reglaj la monoposturile F2007 ale lui Kimi Raikkonen si Felipe Massa, ocupantii locurilor 3, respectiv 4 in clasament. Interventia lui Alonso, sub o puternica presiune a FIA, care i-a propus amnistia contra informatiilor si care a amenintat cu „grave consecinte“ in cazul unei taceri, a permis federatiei sa redeschida cazul in prima instanta, in contextul in care era deja in apel.

Patronul Ron Dennis: 'Nu meritam aceasta sanctiune>>
Finantatorul echipei de Formula 1 McLaren-Mercedes, Ron Dennis, a declarat ca team-ul britanic nu merita o astfel de sanctiune, informeaza AFP. „Participand la audierile Consiliului Mondial al FIA, nu meritam sa fim astfel sanctionati“, a precizat Ron Dennis intr-un comunicat dat publicitatii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.