Campanie - la Berna se intetesc acuzele de extremism  Dupa lansarea unei campanii vizand deportarea strainilor care savarsesc infractiuni, principalul partid de guvernare din Elvetia se vede confruntat cu acuzatii de xenofobie si discrimina
Campanie - la Berna se intetesc acuzele de extremism  Dupa lansarea unei campanii vizand deportarea strainilor care savarsesc infractiuni, principalul partid de guvernare din Elvetia se vede confruntat cu acuzatii de xenofobie si discriminare.Trei oite albe pe o pajiste care este reprezentata de steagul national elvetian, crucea alba pe fond rosu. Doua nu fac nimic, insa cea de-a treia este ocupata. In speta, da un ghiont, deloc politicos, cu picioarele din spate unei oite negre, care sta in afara campului marcat de culorile drapelului. Si chiar langa ea se poate citi: "Pentru mai multa siguranta". Toate aceste elemente grafice, cu subtextele aferente, alcatuiesc posterele unei campanii initiate de Partidul Popular Elvetian. Campania a fost initiata la 1 august si are ca tinta obtinerea numarului necesar de semnaturi pentru o propunere legislativa care a iscat dezbateri si polemici dure: expulzarea strainilor care au comis infractiuni, impreuna cu familiile din care provin. Iar asta, cu o luna inainte de alegerile generale din octombrie.   DISPUTA. Observatii asupra potentialului rasist si xenofob al campaniei au fost facute de raportorii ONU, dupa cum consemneaza intr-un articol recent ziarul britanic The Independent. Toate pornind de la posterul cu cele patru oite. "El a fost conceput - si lipit pe panourile de afisaj, a fost tiparit in ziare si trimis spre fiecare locuinta cu posta - de catre Partidul Popular Elvetian, care are cel mai mare numar de locuri in parlamentul elvetian si este membru al coalitiei de guvernamant al tarii". Insa este cunoscut faptul ca Elvetia a avut in istoria sa din ultimul secol prevederi legislative extrem de dure fata de straini. BBC nota intr-o analiza ca cetatenia elvetiana este foarte greu de obtinut si ca din totalul populatiei, 20% sunt straini care nu au cetatenie si este foarte posibil ca nici stranepotii lor sa n-o aiba, avand in vedere legislatia drastica in aceasta privinta.   Replici politice   "Am avut raspunsuri incredibil de pozitive. Acestea arata cat de necesara este campania noastra", a declarat purtatorul de cuvant al Partidului Popular Elvetian, Matthias Mueller. Piatra de temelie a campaniei a pornit de la ipoteza lansata de acest partid ca, in Elvetia, infractiunile sunt savarsite mai mult de strainii rezidenti decat de cetatenii tarii. Apare insa o problema: nu toate cantoanele au aceleasi standarde pentru catalogarea infractiunilor. Ceea ce face dificila obtinerea unor date care sa fie considerate complet obiective.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.