La saptamina modei din New York, designerii tineri s-au prezentat cu cele mai retro colectii pentru primavara-vara 2008.

Dezastrele si greselile in materie de stil sint doar parte din riscurile pe care ti le asumi ca designer. Zac Posen isi acorda dreptul de a gresi, isi da seama de asta si nu se teme sa faca comentarii malitioase la adresa unora dintre creatiile sale personale.

Nici nu am apucat sa ne punem la curent cu tendintele toamna-iarna 2007 ca deja au loc show-urile de prezentare a tendintelor din primavara-vara 2008 in cadrul Fashion Week din New York. Zac Posen a fost unul dintre favoritii evenimentului, cu o colectie inspirata de radacinile culturii americane. Tinarul creator de moda a declarat ca evenimentele legate de razboiul din Irak din ultimii ani l-au convins sa se intoarca la originile culturii americane, acolo unde s-au nascut primele principii si reguli legate de libertate si democratie care au alimentat visul american. „In vremuri de razboi ca acelea prin care am trecut, este important sa te intorci la originile culturii unei tari, dar aici vorbim despre moda si nu putem sa luam chiar totul in serios", a declarat designerul pentru Reuters. Walt Disney, Charlie Chaplin sau Jim Henson sint citiva dintre artistii care i-au influentat cariera, „oameni care inteleg bucuria creativitatii".

Atitudinea tipica pentru Posen, sinceritate dezarmanta condimentata cu autocritica si autoironie, l-a transformat in preferatul presei, care il adora pentru declaratiile frapante pe care le face legate de propriile gafe, aceasta fiind, de fapt, cea mai eficienta metoda sa faci criticii de moda sa te adore: te autocritici inainte ca ei sa apuce sa faca asta si declari, cu un zimbet sincer si cuceritor, ca au dreptate sa spuna ca o anumita tinuta semnata de tine este un dezastru.

Ultima colectie Zac Posen poate fi vazuta pe www.cotidianul.ro/select