G14 vrea sa-si extinda structura la 40-50 de membri ca replica la proiectul presedintelui UEFA de a reforma Liga Campionilor.

Ajuns in fruntea UEFA datorita votului venit din estul Europei, gratie unei coalitii organizate de Mircea San
G14 vrea sa-si extinda structura la 40-50 de membri ca replica la proiectul presedintelui UEFA de a reforma Liga Campionilor.

Ajuns in fruntea UEFA datorita votului venit din estul Europei, gratie unei coalitii organizate de Mircea Sandu si omologul sau din Ucraina, Igor Surkis, francezul Michel Platini a promis o reforma haiduceasca a cupelor europene. Concret, noul presedinte al UEFA vrea sa populeze Champions League cu mai multe formatii din campionatele mici in detrimentul campionatelor puternice.

In replica, Adunarea Generala a G14, grupul celor mai puternice 18 cluburi din Europa, a decis sa-si protejeze exclusivista "masa a bogatilor" prin aducerea de noi aliati, astfel incit structura sa ajunga la 40 si chiar 50 de membri, inclusiv din tari care lipsesc in acest moment din coalitie. Presedintele G14 si al clubului Olympique Lyon, Jean-Michel Aulas, a declarat ca inca se cauta un nume pentru noua asociatie. "Cautam in continuare un nume pentru aceasta entitate. Pentru moment, aceasta se va numi ICA (n.r. - Asociatia Internationala a Cluburilor). Adunarea constitutiva a ICA va avea loc in luna noiembrie. Obiectivul acestei transformari este acela de a mari puterea cluburilor in fata UEFA, in negocierile privind proiectul de reformare a Ligii Campionilor", a completat Aulas. Reformarea G14 vine la scurt timp dupa ce Platini ceruse, in plin congres al UEFA, dizolvarea unor astfel de "organizatii elitiste".

G14 doreste sa se revina la vechiul sistem de desfasurare a Ligii Campionilor, care prevedea disputarea a doua faze ale grupelor in loc de una asa cum se intimpla in prezent. Aceasta propunere vine ca raspuns la dorinta UEFA de a reforma cea mai importanta competitie a cluburilor din Europa, in care ar urma sa intre inclusiv cistigatoarele cupelor din tarile Europei. "Intelegem politica domnului Platini de a deschide Liga Campionilor pentru echipele din tarile mici, dar asta nu va duce la imbunatatirea calitatii competitiei", a adaugat Aulas. Sistemul cu doua faze ale grupelor a fost foarte criticat si s-a renuntat la acest format incepind cu sezonul 2002/2003.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.