Reporterul de investigatii francez Guilhem Battut afirma ca raportul despre moartea fetitei de doar patru ani este deja pe masa procurorilor portughezi.
Cotidianul francez "France Soir" afirma ca analizarea stiintifica a fluidelor corporale des
Reporterul de investigatii francez Guilhem Battut afirma ca raportul despre moartea fetitei de doar patru ani este deja pe masa procurorilor portughezi.
Cotidianul francez "France Soir" afirma ca analizarea stiintifica a fluidelor corporale descoperite in portbagajul masinii inchiriate de Kate si Gerry McCann "dovedeste faptul ca micuta a ingerat medicamente, fara indoiala somnifere, in mari cantitati".
Expertii britanici in medicina legala si-au exprimat totusi indoiala cu privire la aceste declaratii.
Ei sustin ca acele fluide se potrivesc doar partial cu ADN-ul Madeleinei si ca mostra luata din portbagaj nu este suficient de concludenta ca sa determine prezenta medicamentelor. Chiar si asa, acest raport reprezinta o grava lovitura data familiei McCanns, mai ales ca sprijina teoriile publicate in Portugalia conform carora parintii fetitei au fost implicati in moartea ei si ca sotul lui Kate a ajutat-o pe aceasta sa scape de cadavrul copilului.
Suporterii cuplului au negat vehement aceste "zvonuri monstruoase" alimentate de catre surse din politie.
Insa o sursa a ziarului francez care a publicat noile informatii a declarat ca "noi nu repetam zvonurile din presa portugheza. Nu este o teorie ce am publicat noi ci vorbim despre dovezi clare care se afla in mainile autoritatilor portugheze. Exista multe piste, dar in final cazul va fi rezolvat pe baza dovezilor. Ca jurnalisti, noi am incercat sa stabilim ce dovezi exista pana acum".
Desi Battut nu doreste sa-si dezvaluie sursele, ziarul sau a declarat ca acesta "are relatii printre sus-pusii din politia portugheza"
Battut este un jurnalist de investigatii experimentat, care a lucrat la numeroase anchete, inclusiv la cazul printesei Diana.
Cercetatorul Alan Baker, care face parte dintr-o organizatie stiintifica Bericon, a confirmat ca este posibil ca dupa analizarea unor mici mostre de fluide corporale - inclusiv urina sau voma - sa se descopere prezenta unor medicamente in corpul unei persoane, dar a mai adaugat ca este extrem de dificil de stabilit cantitatea acestora. "Mostrele existente sunt departe de a fi ideale. Daca sunt extrem de mici se pot detecta urme de medicamente, dar nu putem sti cantitatea, adica daca ar fi vorba despre o supradoza".
Sursele au mai declarat ca in prezent se analizeaza si firele de par descoperite in masina, pentru a se cauta prezenta unor astfel de medicamente.
Acuzatiile francezilor vin imediat dupa ce s-a anuntat ca un misterios binefacator - care se presupune ca ar fi un bogat om de afaceri britanic - a fost de acord sa sustinca costurile legale ale anchetei care se declanseaza pe numele celor doi parinti.
Expertii britanici au atacat de asemenea dovezile pe care politia portugheza sustine ca le are impotriva celor doi. Britanicii mai declara ca acele dovezi nu se sustin si ca nu ar putea fi niciodata prezentate in cadrul unui proces cinstit.
Cazul Madeleine a suscitat o asemenea dezbatere in cele doua tari incat ambasadorul Portugaliei in Marea Britanie a declarat ca spera ca relatiile dintre cele doua state sa nu fie deteriorate de aceasta ancheta care a capatat proportii mondiale.
Antonio Carlos a vorbit in Parlamentul din Edinburgh, unde o sedinta pe probleme care vizau presedintia UE a fost intrerupta de o serie de intrebari care priveau cazul McCann.
Intrebat daca este de parere ca relatiile dintre cele doua tari ar avea de suferit in urma achetei acestui caz dramatic, Carols a declarat ca "sper ca nu pentru ca intre Portugalia si Marea Britanie exista o alianta foarte veche. Noi facem tot ceea ce este posibil ca sa rezolvam problema impreuna, avand si sprijinul politiei britanice". (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.