Comisia Europeana (CE) va propune o modalitate de a impiedica firmele din afara Uniunii Europene (UE) sa cumpere retele energetice in tarile membre pentru motive necomerciale, a spus joi presedintele CE, Jose Manuel Barroso, citat de Reuters. Barroso le-a spus jurnalistilor ca a discutat aceasta problema cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin, dar masurile UE nu sunt destinate doar impotriva companiilor rusesti detinute de stat.

Presedintele Comisiei Europene crede ca „in sectorul energetic ar trebui sa fim deschisi, dar nu naivi“. „Vom propune statelor membre o serie de masuri ca sa aparam economia europeana de actiuni care nu reprezinta interesele UE si care ar putea fi impotriva reglementarilor din piata noastra interna“, a mai spus presedintele CE.

Rusia a refuzat sa-si deschida pietele pentru firmele europene
UE a facut presiuni fara succes asupra Rusiei pentru deschiderea retelelor si pietelor sale energetice pentru companiile europene, dar Moscova si-a intensificat controlul asupra acestor active prin intermediul monopolului de stat din se ctorul gazelor naturale Gazprom. Comisia va prezenta propuneri detaliate saptamana viitoare pentru deschiderea pietelor energetice europene pentru mai multa competitie, mai ales prin separarea activitatilor de productie de cele de distributie de energie. Barroso a mai spus ca nu se teme de confruntarea cu mari state membre cum sunt Germania si Franta, care se opun vehement separarii activitatilor din sectorul energetic. Aceasta ar obliga aceste state sa separe companiile lor mari de gaze naturale si de energie electrica. Unele state membre ale UE au deja mecanisme care le permit sa intervina din motive de securitate nationala, a mai spus seful CE.
UE nu are insa nici un instrument comun de interventie in cazul in care exista suspiciuni ca state din afara UE folosesc investitiile ca sa „sustina interese necomerciale“.
Statele Unite ale Americii au blocat achizitiile facute de catre chinezi si de catre tari din Orientul Mijlociu in sectorul sau petrolier si in porturi, din motive de securitate nationala.
Detaliile mecanismului propus de UE, cum ar fi cine il va genera, din ce motive sau aplicand ce proceduri, vor fi fixate ulterior, a adaugat Barroso.

Tranzactia Rompetrol, analizata dupa noua viziune a UE?
Decizia CE de a impune, in viitorul apropiat, un mecanism de blocare a preluarii societatilor energetice din UE de catre firme din afara spatiului comunitar nu pare sa creeze ingrijorare la varful reprezentantilor Grupului Rompetrol, care au vandut, recent, 75% din actiunile companiei catre firma kazaha KazMunaiGaz si care asteapta avizul Comisiei pentru aceasta tranzactie.