O organizatie locala ii va cere regelui Abdallah sa acorde femeilor dreptul de a sofa pe drumurile publice.

Femeile din Arabia Saudita vor sa primeasca dreptul de a conduce masini (in prezent, regatul saudit este singurul


O organizatie locala ii va cere regelui Abdallah sa acorde femeilor dreptul de a sofa pe drumurile publice.

Femeile din Arabia Saudita vor sa primeasca dreptul de a conduce masini (in prezent, regatul saudit este singurul stat din lume in care reprezentantele sexului frumos nu au voie sa sofeze). O organizatie nou infiintata, intitulata "Liga celor care solicita dreptul de a conduce pentru femei", va inainta o cerere oficiala in acest sens regelui Abdallah Bin Abd Al-Aziz Al Saud. Documentul va fi inminat Maiestatii sale, pe 23 septembrie, o data cu sarbatoarea nationala a Arabiei Saudite. Actul a fost deja redactat, iar organizatiile pentru protectia drepturilor femeilor incearca sa obtina cit mai multe semnaturi de sprijin.

"Libertatea de deplasare este un drept de care mamele si bunicile noastre s-au bucurat in trecut datorita mijloacelor de transport existente atunci. Ar trebui sa ne bucuram si noi de el", se arata in document. Semnatarele petitiei mai spun ca dreptul de a conduce este o necesitate chiar si pentru femeile musulmane. "Nu poti tine o femeie inchisa in casa care sa nu poata iesi nici macar ca sa-si duca copiii la scoala. Sofatul este absolut necesar. Cred ca a venit timpul ca femeile sa fie lasate sa conduca masini", a declarat Wajeha al-Huwaidar, sefa ligii care a organizat aceasta miscare de protest.

Femeile din regatul saudit trebuie sa respecte foarte multe restrictii impuse de organele de conducere, formate exclusiv din barbati. Astfel, doamnele nu au voie sa obtina permise de conducere si nu pot sa apara in public decit insotite de o ruda de sex masculin.

De ani buni, dreptul femeilor de a sofa reprezinta un subiect de disputa apriga in cercurile politice de la Riad. In 1990, mai multe femei din clasa de mijloc au fost arestate pentru ca au iesit cu masinile pe strazile publice. Ele au vrut astfel sa protesteze fata de restrictiile ce li se impun.

Recent, femeile saudite au primit aprobarea de a munci in diferite domenii, insa lipsa libertatii de deplasare le impiedica sa ocupe slujbe bine platite. Ele depind de soferi angajati sau de rude de sex masculin pentru a ajunge la serviciu. Fapt ce le ingreuneaza mult activitatea.

In utlimii ani, tot mai multe voci au cerut ca femeile sa primeasca dreptul de a conduce masini. Conservatorii din administratia saudita se opun insa vehement acestei idei. Ei spun ca o astfel de libertate le-ar da posibilitatea doamnelor, fiind nesupravegheate, sa intre in contact cu barbati straini - lucru interzis de traditia musulmana.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.