Japonia a lansat cu succes cea mai importanta misiune selenara de la sfirsitul programului american Apollo.

Agentia japoneza pentru explorare aerospatiala a lansat joi un satelit si o sonda selenara care vor furniza in anii viitori informatii despre cimpul magnetic selenar, distributia elementelor chimice si topografia lunara. Specialistii considera ca proiectul este mai ambitios decit actualul program rusesc Luna sau programul Clementina, lansat de NASA. "Sintem multumiti de evolutia de pina acum a zborului. Satelitul s-a separat de racheta la 45 de minute dupa lansare, asa cum fusese programat", a anuntat Hiroshi Sekine, purtatorul de cuvint al Agentiei.

Satelitul, botezat Kaguya, dupa numele unui personaj din basmele japoneze, va efectua doua rotatii in jurul Terrei, urmind sa ajunga pe orbita selenara la inceputul lunii octombrie. Proiectul, in valoare de jumatate de miliard de dolari, este primul pas catre trimiterea unui om pe Luna, programata de japonezi pentru 2020. "Japonia intentioneaza sa construiasca o statie selenara in 2025 si pentru aceasta trebuie sa studiem suprafata. Trebuie sa ne dezvoltam tehnologia", a declarat un oficial al Agentiei.

O data cu debutul misiunii japoneze, o noua cursa pentru cucerirea Lunii pare sa fi luat startul. Rivalii chinezi urmeaza sa lanseze, in cursul acestei luni, sonda Chang’e 1, care va fi urmata de o sonda indiana. La fel, NASA va lansa, in 2008, un satelit selenar de recunoastere. In acelasi timp, Google a anuntat un premiu de 20 de milioane de dolari pentru cercetatorii care vor reusi sa construiasca un vehicul lunar capabil sa se deplaseze pe o distanta de cel putin 500 de metri pe suprafata Lunii si sa trimita imagini. Termenul-limita propus de Google este sfirsitul lui 2012.