Cum a fost in cazul Ordonantei de Urgenta privind modificarea Legii cetateniei care practic nu aduce nimic nou pentru romanii din jurul granitelor, in continuare discriminati in procesul de recunoastere a dreptului natural la cetatenie. Iar in domeni
Cum a fost in cazul Ordonantei de Urgenta privind modificarea Legii cetateniei care practic nu aduce nimic nou pentru romanii din jurul granitelor, in continuare discriminati in procesul de recunoastere a dreptului natural la cetatenie. Iar in domeniul invatamantului se produc din ce in ce mai multe blocaje majore. La Ministerul Educatiei, de exemplu, este pe cale de a se desfiinta Compartimentul pentru romanii de pretutindeni - care ar trebui sa se ocupe de milioane de tineri romani din afara granitelor - in favoarea unui recent infiintat Departament al Minoritatilor, la care fotoliul a fost ocupat deja de un secretar de stat al UDMR. In acest timp, cei 522 de tineri basarabeni care si-au depus dosarele de admitere la facultatile din Romania in speranta ca o sa ajunga la studii in tara nu au aflat nici pana in ziua de azi rezultatele. In conditiile in care anul scolar in Republica Moldova a inceput deja la 1 septembrie, absolventii de liceu care isi doresc sa studieze in Romania sunt complet debusolati nestiind daca au fost admisi sau nu. La aceasta se adauga si problema vizelor: obtinerea acesteia va dura mai mult de o luna - in cazul in care vor intra la facultate, vor intarzia la cursuri cu cateva saptamani si vor avea mari probleme in a-si gasi un loc de cazare in camine. Romania a preferat sa introduca un sistem de vize care blocheaza orice fel de comunicare intre cele doua maluri ale Prutului - in ciuda exemplului Ungariei care acorda vize gratuite cu intrari multiple valabile timp de cinci ani etnicilor maghiari din tarile care nu sunt membre UE.
Bataie de joc fata de basarabeni
Procesul admiterii romanilor din afara tarii la studii in Romania a devenit pur si simplu netransparent in ultimii doi ani de zile. Admiterea pentru tinerii romani din afara tarii la facultatile din Romania ar trebui sa fie organizata de o Comisie interministeriala din Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Educatiei. Desi aceasta comisie exista, nu a facut publice locurile de admitere, ci doar numarul de locuri. Astfel, cei doritori sa studieze in Romania nu au stiut unde vor ajunge sau sa-si poata exprima optiunea pentru un anumit oras - urmand ca amintita comisie interministeriala sa-i distribuie pe studenti in tara pe baza unor criterii necunoscute.
Pana anul trecut, admiterea la facultate pentru romanii din afara granitelor tarii avea un calendar clar: la inceputul lunii iunie se depuneau dosarele, iar la inceputul lunii iulie se publicau rezultatele. Anul acesta, dosarele s-au depus in luna august si nici pana in ziua de azi nu au fost publicate rezultatele.
Mai mult, oferta de locuri pentru studii in Romania nu a fost facuta publica. De exemplu, pentru tinerii din nordul Bucovinei anuntul a fost facut cu o zi inainte de depunerea dosarelor. Astfel ca la Consulatul Romaniei din Cernauti pentru 100 de locuri scoase la concurs au fost depuse doar 20 de dosare. Insa in Bucovina situatia e "buna" pe langa cea din sud.
Limitarea accesului la studii
Anul acesta, din Basarabia de sud nu a fost depus nici un dosar pentru prima data de cand exista aceste burse, din 1991. Motivul: copiii nu au stiut cand si daca vine Comisia mixta MAE-MECT. Cu toate acestea, excursia oficialilor s-a efectuat la Odesa.
Apoi, pentru tinerii din Republica Moldova au fost oferite la concurs 850 de locuri si au fost depuse doar 522 de dosare - insa aici problema a reprezentat-o dificultatea in a obtine viza de traversare a Prutului pana la Iasi. Cifrele sunt cat se poate de graitoare: anul trecut, pentru 850 de burse oferite de statul roman au fost depuse peste 2500 de dosare din Republica Moldova - in vreme ce anul acesta abia au fost depuse 522.
Pana in acest an erau trei categorii de locuri oferite pentru tinerii din afara granitelor: locuri cu burse, cazare si plata studiilor; locuri fara burse, doar cu cazare si studii gratuite si locuri cu taxa, studentii urmand sa-si asigure singuri cazarea. Ultimele doua categorii au fost eliminate. Astfel ca sute de tineri basarabeni care studiau pe speze proprii la facultati din Iasi si Galati nu vor mai putea sa vina la studii in Romania. Organizatia Studentilor Basarabeni a depus ieri la Comisiile pentru invatamant din Senat si Camera Deputatilor ca si la Administratia Prezidentiala un protest prin care cere publicarea rezultatelor la examenul de admitere din acest an.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.