Fodor Gabor, ministrul maghiar al mediului si apelor, a anuntat, ieri, ca Ungaria vrea sa se implice intr-o noua procedura de evaluare a impactului asupra mediului pe care l-ar putea avea proiectul minier din Rosia Montana. Ministrul maghiar sustine
Fodor Gabor, ministrul maghiar al mediului si apelor, a anuntat, ieri, ca Ungaria vrea sa se implice intr-o noua procedura de evaluare a impactului asupra mediului pe care l-ar putea avea proiectul minier din Rosia Montana. Ministrul maghiar sustine ca actiunea omologului sau roman, Korodi Attila, care a dispus oprirea pe termen nelimitat a procedurii de autorizare a proiectului minier de la Rosia Montana, este cea mai buna decizie, avand in vedere ca astfel s-a evitat poluarea intregii zone, dar si a Ungariei. Organizatia nonguvernamentala Alburnus Maior sustine ca aceasta intentie a Ungariei inseamna o intarziere si mai mare in drumul companiei spre un raspuns ferm din partea Romaniei in privinta autorizarii de mediu a proiectului. „Fodor Gabor a cerut in scris de la omologul sau roman raportul de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal modificat al companiei care doreste sa exploateze aurul din Apuseni, respectiv Rosia Montana Gold Corporation( RMGC), studiu ce a fost de curand afisat pe site-ul autoritatii romane de mediu, dar in legatura cu care Ministerul Mediului si Apelor d in Ungaria nu a fost anuntat oficial. Ministrul a cerut sa i se trimita documentul in limba engleza, si solicita implicarea Ungariei in procedura de evaluare de mediu“, se arata intr-un comunicat al organizatiei.

Consiliul Judetean Alba: Korodi se substituie instantei
Presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, il acuza pe ministrul Attila Korodi ca prin oprirea proiectului de exploatare a aurului din Apuseni s-a substituit instantei de judecata, singura in masura sa constate suspendarea unui certificat de urbanism. Ion Dumitrel sustine ca certificatul de urbanism emis de CJ Alba pentru RMGC, la data de 27 iulie, este perfect legal, situatie in care ministrul nesocoteste un principiu de drept consacrat de Constitutia Romaniei si „calca in picioare“ o autoritate a administratiei publice locale. „Suspendarea certificatului nu se poate face decat de catre o instanta de judecata.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.