Se remarca, in schimb, prin apucaturi pe care, daca nu poate sa le anihileze, in loc sa incerce macar sa le tempereze, dimpotriva, le accentueaza fara masura. Si ce-i mai grav, cu ura. Dezordinea publica a presedintelui a devenit cronica. seful statu
Se remarca, in schimb, prin apucaturi pe care, daca nu poate sa le anihileze, in loc sa incerce macar sa le tempereze, dimpotriva, le accentueaza fara masura. Si ce-i mai grav, cu ura. Dezordinea publica a presedintelui a devenit cronica. seful statului e (de) necontrolat. Iar consilierii sunt incapabili sa-l determine sa-si amelioreze starea. Consilieri degeaba. Ocupa inutil ranguri aproape de ministru. Dupa ce-a rabdat si a acumulat suficient ca sa poata pleca, oricum, Adriana Saftoiu a demisionat. Fapt pentru care i s-au adus elogii. Doar partial justificate. Pentru ca, la capacitatea ei profesionala, a stiut pe cine a contribuit sa aduca la putere. Cunostea marfa. Si ulterior a contribuit la cultul personalitatii lui Basescu. Totodata, a alimentat insidios conflictul cu premierul si adversitatea dintre PD si PNL. Dupa care a demisionat pentru ca n-a mai suportat ca presedintele sa-i dea cu flit si sa comita public in mod repetat, penibilitati, insulte si calomnii. Dupa ce ea a plecat, iesirile au luat proportii.
Iar sociologul Lazaroiu, politologul Preda si scriptologul Turcan adasta in functii si se compromit profesional. Primii doi, ca ultimul nu mai avea ce. Nivelul comunicarii turcane explica negresit sutul in fund primit de la premier. Prin care, de altfel, a facut pasul inainte la curtea presedintelui. Sociologul Lazaroiu parea om serios si meserias onest. La Cotroceni, abureste sondaje, alimentand fanteziile paternaliste ale presedintelui jucator la cacealma. Si in loc sa-l cenzureze, ii face jocul de presedinte la misto. Sau la Marele Shtoka. Iar politologul Preda n-a reusit sa-l faca pe presedinte sa inteleaga rolul politic pe care il are, nici sa sesizeze care e diferenta intre echipajul de pe vapor si un popor, respectiv, intre capitanul de vas si seful de stat. Si nu in ultimul rand, intre presedintele unui partid si presedintele tarii. Ca dovada si declaratia ostentativ partizana a presedintelui Basescu potrivit careia el nu se consulta decat cu PD, "pentru expertiza politica". Si curat constitutionala. Dupa cum se comporta presedintele, politologul nu i-a spus ca o democratie ori e parlamentara, ori nu e deloc.
Luati un cerc, mangaiati-l si veti vedea cum devine vicios, spunea Eugen Ionescu. Consilierii mangaie cercul vicios si il rostogolesc inapoi in mainile presedintelui. In loc sa-i dea peste mana, cu riscul de a fi dati afara. Sau cu demnitatea de a pleca, daca nu-si pot onora functia. In orice tara normala, daca presedintele tarii ar comite macar un sfert din pasivul lui Basescu, primii care ar demisiona ar fi consilierii. De rusine. De toata jena prestatia presedintelui Basescu. Fire intens conflictuala, daca nu are nimic de distrus, el si-a pierdut obiectul muncii. Numai ca obiectul muncii unui sef de stat nu-i nici pe departe insulta. Nici calomnia. Nici rasismul. Si nici nu-si cere scuze. Mai mult, persevereaza. Toxic. Desfigurarea presedintelui cand ii ataca pe ministrii Vosganian si Adomnitei e un semn ingrijorator. O ia razna.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.