Presedintele Traian Basescu a ramas fara doua avioane Airbus 330 pe care nu stia ca trebuie sa le primeasca. Tarom a ramas fara doua avioane Airbus 318 pe care stia ca trebuie sa le primeasca. Iar ministrul Transporturilor a ramas cu alte doua avioan
Presedintele Traian Basescu a ramas fara doua avioane Airbus 330 pe care nu stia ca trebuie sa le primeasca. Tarom a ramas fara doua avioane Airbus 318 pe care stia ca trebuie sa le primeasca. Iar ministrul Transporturilor a ramas cu alte doua avioane, de data asta Airbus 310, pe care Traian Basescu n-a vrut sa le primeasca. Toata aceasta incurcatura a pornit de la o decizie a ministrului Finantelor, Varujan Vosganian, de a nu mai aloca bani pentru aeronavele prezidentiale.

Imediat dupa rectificarea bugetara de marti, 11 septembrie, ministrul Finantelor a anuntat ca a redistribuit suma necesara pentru achizitionarea a doua aeronave prezidentiale Airbus 330 catre Caile Ferate, care ar fi avut nevoie mai mult de bani. "A existat aceasta mentionare, dar am scos-o din proiect, iar finantarea a fost inlocuita cu cea pentru CFR, care a avut prioritate. Vom vedea daca presedintele va mai face declaratii legate de avioane bune sau rele", a spus Vosganian, potrivit MEDIAFAX, dupa sedinta de guvern in care a avut loc rectificarea. Aluzia se referea la declaratia lui Basescu despre medicul chirurg Mircea Ghemigian, ca este "un armean bun", spre deosebire de ministrul Varujan Vosganian, pe care il catalogase drept "incompetent". Replica lui Basescu la anuntul ministrului Finantelor a fost ca acesta ar fi taiat, de fapt, fonduri prevazute in bugetul Ministerului Transporturilor din care urmau sa fie cumparate doua aeronave Airbus A318, destinate companiei Tarom.

"Varujan Vosganian nu si-a rezolvat problema de incompetenta: a venit sa o consolideze. A lasat sa se inteleaga ca la suparare a taiat doua avioane care erau pentru presedinte si nu si-a dat seama ca a taiat doua avioane pentru Tarom", a spus Basescu. El a tinut sa mentioneze ca niciodata nu au fost bugetate avioane pentru Romavia, iar ceea ce a taiat ministrul Finantelor este intelegerea fostului prim-ministru Adrian Nastase cu fostul premier francez Jean Pierre Raffarin. Seful statului a amintit ca, la vizita lui Raffarin in Romania - "cind cu autostrazile, cu avioanele, cu tainul" -, acesta a stabilit impreuna cu fostul premier Adrian Nastase ca Tarom va inceta sa cumpere avioane Boeing 737 si va achizitiona patru aeronave Airbus 318. Presedintele Basescu si-a exprimat in mai multe rinduri, in public si in privat, preferinta clara pentru avioanele Boeing, iar in 2004 a fost pe punctul de a provoca un scandal diplomatic, atunci cind a spus despre primul-ministru francez ca venise "sa-si ia tainul" sub forma de contracte cu firmele franceze.

Vineri, 14 septembrie, la putin timp dupa replica lui Basescu la anuntul lui Vosganian, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a incercat sa limpezeasca situatia, dar n-a facut decit sa o incetoseze. El a adus in discutie o a treia pereche de avioane: cele doua Airbus 310 cumparate in timpul guvernarii Roman. "Presedintele Basescu este prost informat si parca a trecut ca gisca prin apa prin acel minister (Ministerul Transporturilor - n.r.). Declaratia dumnealui este o minciuna ordinara, o dezinformare a opiniei publice, care arunca o lumina nefavorabila asupra Tarom. Varujan Vosganian nu a taiat nici un ban de la Tarom, iar achizitia de aeronave va beneficia de fonduri", a spus Orban.

Ministrul a adaugat ca doua aeronave Airbus, aflate in flota Tarom si puse initial la dispozitia presedintelui, vor fi vindute, intrucit Administratia Prezidentiala a refuzat serviciile cu aceste aeronave. "Atunci cind i-au fost puse la dispozitie cele doua aeronave, nu a avut nici o reactie si, ca urmare, ministerul si Tarom au luat decizia de a vinde aceste avioane. Avem o oferta extrem de atractiva pentru ele", a adaugat Orban, precizind ca avioanele au fost reconditionate in Germania.

Unul dintre cele doua Airbus-uri 310 a fost reconditionat in Franta si este folosit in prezent, cu un grad de ocupare de 90%, pe ruta Bucuresti-Londra si spre Larnaca. Al doilea avion Airbus A310 urmeaza sa soseasca in toamna acestui an de la reparatii. Nici unul nu a fost amortizat in cei 17 ani de la achizitie, iar daca ar fi vindute, statul ar ramine cu o pierdere de citeva zeci de milioane de dolari.

Ludovic Orban a admis ca la ultima sedinta de guvern a fost aminata alocarea banilor pentru achizitia ultimelor doua Airbus 318 care trebuie sa ajunga la Tarom, insa l-a acuzat de absenta resurselor necesare derularii contractului cu Airbus pe fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu. "Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, m-a asigurat ca, la ultima rectificare din acest an, din noiembrie, vom primi fondurile necesare pentru achizitionarea ultimelor aeronave Airbus A318, prin urmare nici nu se pune problema sa fie reziliat contractul", a declarat ieri ministrul Ludovic Orban.

In fine, intrebat inca o data daca avioanele taiate din bugetul rectificat sint cele destinate Presedintiei, Vosganian a evitat un raspuns direct, afirmind doar ca CFR a avut prioritate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.