La Bucuresti situatia protejarii drepturilor romanilor este tragica. La nivel de declaratii stam bine. Avem tot felul de declaratii: patetico-sforaitoare, facute in necunostinta de cauza, afirmari de programe. Insa practic nu se intampla nimic bun pe
La Bucuresti situatia protejarii drepturilor romanilor este tragica. La nivel de declaratii stam bine. Avem tot felul de declaratii: patetico-sforaitoare, facute in necunostinta de cauza, afirmari de programe. Insa practic nu se intampla nimic bun pentru romanii de pretutindeni. Basarabenii care vor sa vina sa studieze in Romania sunt impiedicati de chiar Ministerul roman al Educatiei. Onor ministerul nu reuseste sa afiseze de saptamani intregi rezultatele concursului de admitere. Rezultate cam fara sens: pentru 850 de locuri s-au inscris doar 522 de candidati. Doar cei care au reusit sa treaca de cortina de plastic cazuta brusc peste Prut. Insa nici acestia nu stiu cand vor putea sa vina la studii. Mai mult, intr-un mod inexplicabil, Ministerul Educatiei a interzis accesul basarabenilor la studii cu taxa. Bataie de joc pe toata linia. La Cernauti depunerea dosarelor s-a facut cu viteza fulgerului; azi s-a anuntat ca vine comisia, maine a venit comisia, poimaine a plecat comisia. Si uite asa, pentru 100 de locuri s-au depus 20 de dosare. Parca oficialilor romani le-a fost rusine cu ceea ce faceau: permiteau accesul unor romani la studii in Romania si din acest motiv s-au ascuns ca niste talhari.
Ordonanta de urgenta pentru simplificarea obtinerii cetateniei romane este o alta gogoasa. Nu simplifica nimic, dar nimic-nimic... La Consulatul Romaniei de la Chisinau aproape 1.000.000 de oameni si-au exprimat intentia de a obtine cetatenia Romana. Dintre acestia doar 70 pe saptamana reusesc sa-si trimita prin consulat dosarul la Bucuresti, la Ministerul Justitiei. Cam intr-o suta de ani isi vor redobandi cetatenia romana furata de sovietici in ritmul acesta. Proiectul lui Chiuariu e pur si simplu o bataie de joc - poate sa vare in minister sute de consilieri care sa se ocupe de redobandirea cetateniei: basarabenii nu pot veni la Bucuresti sa-si depuna dosarele din cauza vizelor, iar dosarele depuse la Chisinau nu pot ajunge la Bucuresti. ceva de genul: noi am vrea, insa nu ne lasa soarta...
Ministrii Cristian Adomnitei si Tudor Chiuariu sunte veniti de la Iasi - o aruncatura de bat de apa Prutului - insa se comporta cu basarabenii de parca ar fi veniti de la Moscova. Tot ceea ce fac acesti ministri cu romanii din afara tarii nu este altceva decat o mare bataie de joc. Cei doi ministri pretind ca lucreaza in beneficiul basarabenilor, iar efectele actiunilor lor sunt exact inverse fata de declaratiile de bune intentii. Curaj gaina, ca te tai... Romania, tara membra a Uniunii Europene si a Aliantei Nord Atlantice nu este in stare sa isi apere conationalii din afara granitelor. Ungaria poate sa emita vize cu intrari multiple pentru etnicii maghiari - insa Romania nu poate - cel putin asa sustinea secretarul de stat in MAE Lucian Leustean - altul venit de la Iasi care vorbea de parca era de la Moscova!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.