Totodata, preotul Iustin Marchis de la Parohia Stavropoleos este acuzat de reprezentantii MNAR ca nu a restituit la timp, dupa expirarea contractului de imprumut, broderia Epitaf care acum a disparut din incinta bisericii, precizeaza Rompres. Pe 13 s
Totodata, preotul Iustin Marchis de la Parohia Stavropoleos este acuzat de reprezentantii MNAR ca nu a restituit la timp, dupa expirarea contractului de imprumut, broderia Epitaf care acum a disparut din incinta bisericii, precizeaza Rompres. Pe 13 septembrie, reprezentantii MNAR s-au deplasat la sediul Parohiei Stavropoleos, pentru preluarea Epitafului si au constatat lipsa acestuia. Ca urmare a acestui lucru, Muzeul a informat despre disparitia Epitafului autoritatile competente, printre care Politia Capitalei, Ministerul Internelor si Politia Romana. MNAR sustine ca imprumutul s-a efectuat cu respectarea prevederilor legale, pentru o perioada determinata, pana in august 2003. Reprezentantii muzeului au afirmat ca preotul Marchis nu a respectat clauzele contractuale, in sensul ca nu a inapoiat piesa la termen, iar cand i-a fost ceruta, s-a opus in repetate randuri. De asemenea, Muzeul s-a adresat justitiei pentru a recupera acest bun de patrimoniu, aflat in proprietatea publica a statului inca din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, iar decizia Tribunalului Bucuresti, din noiembrie 2006, il obliga pe Marchis sa restituie piesa muzeului, insa preotul s-a opus acestei decizii. In 2002, Sfantul Epitaf de la Stavropoleos a fost evaluat la 300 de milioane de lei vechi. (O.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.