Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat ieri ca generalul Dan Voinea (foto), cel care a coordonat dosarele revolutiei si mineriadei, a refuzat sa treaca in rezerva, pentru a finaliza anchetele incepute de el, in care sunt
Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat ieri ca generalul Dan Voinea (foto), cel care a coordonat dosarele revolutiei si mineriadei, a refuzat sa treaca in rezerva, pentru a finaliza anchetele incepute de el, in care sunt vizati civili.
"Dupa ce rechizitoriul a fost finalizat (cel prin care Mihai Chitac a fost deferit justitiei, in legatura cu uciderea a patru persoane in timpul mineriadei din '90), generalul Dan Voinea a plecat in concediu. La revenirea din concediu, l-am intrebat daca doreste sa treaca in rezerva pentru a solutiona aceste dosare. Raspunsul sau a fost: "Nu, nu doresc sa trec in rezerva", a spus Kovesi. Procurorul general a explicat ca l-a intrebat acest lucru pe Voinea pentru asigurarea unei continuitati in administrarea probelor, stiut fiind faptul ca generalul a lucrat mult timp la aceste dosare. "Ne-am gandit ca pentru o continuitate este bine sa-i facem aceasta propunere. Din pacate a refuzat-o, insa ramane in continuare sa lucreze cu echipa de procurori care a fost desemnata pentru acest caz si, probabil, va exista o colaborare informala intre fostul procuror care a investigat dosarul si actuala echipa", a spus procurorul general. Kovesi a admis ca Dan Voinea a avut si "motive financiare" pentru care a refuzat propunerea. "Este arhicunoscut faptul ca un procuror militar castiga mult mai bine decat un procuror civil, insa la momentul la care am facut propunerea am avut in vedere strict complexitatea cauzei si nu ne-am gandit la veniturile materiale pe care le poate obtine un procuror anchetator", a explicat Kovesi. Potrivit deciziei Curtii Constitutionale, procurorii militari nu mai pot face anchete in care sunt cercetati si civili, astfel ca partile din dosarele mineriadei si revolutiei, in care sunt implicati civili, printre care si Ion Iliescu, au fost declinate de la procurorul militar Dan Voinea la cei civili.
Solicitare catre SRI
Sorin Iliesiu, vicepresedintele Aliantei Civice, Vladimir Tismaneanu si mai multe asociatii de revolutionari ii cer directorului SRI, George Maior, "accesul neingradit al procurorilor care cerceteaza evenimentele din 13-15 iunie 1990 la dosarul "Dambovita", care se afla in arhiva SRI. Potrivit initiatorilor demersului, rapoartele din acest dosar au ca subiect monitorizarea "celui mai lung miting anticomunist din istorie", respectiv manifestatia din Piata Universitatii din aprilie-iunie 1990, precum si reprimarea acesteia, in 13-15 iunie 1990. "Represiunea tipic comunista a manifestatiei din Piata Universitatii, a presei libere, a partidelor democratice si a societatii civile a fost organizata de catre puterea politica cu implicarea SRI, a Armatei si a Politiei", se arata in Raportul elaborat de Comisia Prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste din Romania. Iliesiu si Tismaneanu aduc, printre argumente, si concluziile Raportului Final care prezinta "necesitatea de a analiza in mod riguros, stiintific, evenimentele din decembrie 1989 si postdecembriste, legate direct de regimul comunist, inclusiv prin finalizarea in regim de urgenta a cercetarilor incepute prin justitie".
Actiunea grupului "Dambovita"
Un alt argument prezentat de Tismaneanu si Iliesiu se refera la declaratiile generalului Dan Voinea. "SRI este foarte implicat. In aducerea minerilor, in represiune, in conducerea minerilor prin Bucuresti (...) Dar SRI-ul mai e implicat in monitorizarea manifestatiei din Piata Universitatii si a avut asa numitul grup "Dambovita" care a actionat permanent in zona", a spus Voinea. Acesta a calificat reprimarea din 13-15 iunie a manifestatiei din centrul Capitalei drept "un atac terorist", aratand ca represiunea a fost urmarea celei din decembrie 1989, pentru ca "a fost indreptata impotriva aceluiasi gen de manifestanti".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.