Dorind sa aflam daca, intr-adevar, TVR a aprobat prelungirea contractului cu NBC Universal pentru al patrulea an, am aflat ca este vorba, de fapt, despre o procedura ceruta conform contractului incheiat acum trei ani (2004), pentru a se putea intra in anul patru. Dar la fel de posibil este ca procedura sa fi fost menita a evita o eventuala licitatie, in urma careia TVR-ul ar fi iesit in pierdere. Nedifuzarea celor aproximativ 650 de ore de programe ar fi insemnat o pierdere de 2 milioane de dolari pentru SRTv, potrivit unor surse din TVR, citate de agentia NewsIn.

Intrebata daca intr-adevar TVR a aprobat prelungirea contractului cu NBC Universal pentru al patrulea an, seful Serviciului Achizitie - Vanzare Programe si subtitrare din TVR, Ada Rosetti, ne-a explicat cum stau lucrurile. Este vorba despre un acreditiv care sa garanteze efectuarea platilor pe urmatoarele 12 luni, aceasta fiind procedura standard care s-a facut si in primii trei ani de contract. „Revenind la aprobarea Consiliului de Administratie (CA) al TVR, contractul incheiat acum trei ani includea si acest an, asa ca CA nu a avut cum sa accepte ceva aprobat de fapt de Consil iul de acum doua mandate si prins intr-un contract semnat de ambele parti acum trei ani“, a mai spus Rosetti. Daca Consiliul de Administratie nu aproba procedura ceruta de contract -emiterea acreditivului -, partenerul putea declara „breach of contract“, adica incalcarea clauzelor contractuale, situatie in care s-ar fi trecut la retragerea imediata a dreptului de difuzare a oricaror programe din acest contract, indiferent de situatia lor (difuzate, achitate etc.).

Seful Serviciului Achizitie - Vanzare Programe din TVR a mai tinut sa precizeze ca este vorba despre aproximativ 650 de ore de programe (230 de ore de programe nedifuzate niciodata pana in prezent si 200 de ore la care televiziunea nationala mai are dreptul la o difuzare), nu de 1.000 cum se spusese pana acum.

Informatiile despre bani, la secret