Publicatia britanica pentru barbati a incalcat codul deontologic publicind poza unei minore facind topless trimisa de prietenul ei.

Revista britanica pentru barbati „FHM" a publicat fotografia topless a unei fete de 14 ani fara permisiunea acesteia, incalcind astfel regulile deontologice, informeaza Reuters. Comisia s-a sesizat in urma primirii unei reclamatii din partea parintilor, declarind ca includerea fotografiei in pagina dedicata galeriei cu fotografii surprinse cu telefonul mobil reprezinta o „intruziune grava" in viata privata a fetei, ceea ce o poate afecta nu doar emotional, dar si la scoala.

„Revista a fost informata ca fata in cauza ar trai impreuna cu persoana care a trimis poza, iar in aceste conditii nu s-au mai facut alte cercetari suplimentare", sustine raportul comisiei de deontologie. In continuare, oficialii britanici mai spun ca revista e vinovata „pentru ca e limpede ca nu a existat grija necesara pentru a afla de unde provine fotografia si daca era corect s-o publice". Purtatorul de cuvint de la „FHM" recunoaste greseala si se scuza invocind faptul ca fata din poza primita la redactie aparea mult mai matura decit este in realitate. „Fireste ca ne pare rau pentru problemele pe care fata si parintii le-au avut in urma publicarii pozei. Cind am primit poza topless, ni s-a parut ca este e vorba despre o fata mai mare fotografiata de prietenul ei. In plus, informatiile care ne-au fost oferite pareau sa confirme aceasta concluzie", motiveaza purtatorul de cuvint, citat de ziarul britanic „The Guardian".

In urma semnalului de alarma tras de comisia de reglementare media, jurnalistii de la revista britanica sustin ca au luat masuri „mult mai stricte" pentru a preveni cazurile in care ar putea fi indusi in eroare in privinta originii fotografiilor trimise. „Chiar daca cititorii ne trimit in continuare peste o mie de poze pe saptamina, pentru moment am scos rubrica in care publicam acest gen de poze", completeaza purtatorul de cuvint de la „FHM". Mai mult, revista spune ca va trimite o scrisoare in care va cere scuze pentru supararile aduse familiei fetei.

Comisia britanica de reglementare a presei acuza nu doar publicarea unei poze cu o minora, dar si impactul psihic de care tinara a avut parte la scoala si in viata privata. „Tot despre o intruziune in viata privata ar fi fost vorba si daca fata ar fi avut o virsta mai mare", se arata in raportul comisiei.

In Romania, site-ul FHM permite cititorilor sa-si faca un cont si sa isi posteze singuri pozele. „In acest caz, se pleaca de la premisa ca cei ce-si pun pozele pe site o fac in cunostinta de cauza. O parte dintre aceste poze se publica in revista, iar atunci redactia ii contacteaza pe utilizatorii care si-au trimis pozele", ne-a spus Flavia Cozma, Managing Editor pe new media la Sanoma Hearst Romania, trust care publica editia autohtona a „FHM". Ea mai spune ca nu au existat reclamatii si ca au fost doar citeva utilizatoare care au cerut ca pozele trimise de ele sa le fie sterse de pe site, fara sa invoce vreun motiv.

Aflati ultimele recomandari „FHM" in materie de moda pentru barbati, pe www.cotidianul.ro/select