Un adevarat „principiu al dominoului" ar putea sa se declanseze, in Dealul Patriarhiei, odata cu preluarea fraielor BOR de catre noul patriarh.

Ar putea fi vorba, pe de o parte, de posibilele schimbari de strategie, si, pe de alta parte, de schimbarile la varful BOR prin numirea viitorului Mitropolit al Moldovei. La fel de importanta este si reactia societatii civile, care cere verificarea dosarului de securitate al noului patriarh, pentru a se evita „precedentul polonez" la varful BOR.

Mostenirea viitorului

Citeste si:

Preafericitul Daniel are in fata numeroase provo­cari legate de viitorul BOR. Exista o „strategie Daniel" de innoire a Bisericii? Va pastra noul patriarh „linia Teoctist", asa cum a promis miercuri seara, in prima declaratie de presa, la cald, sau va aduce schimbari majore, pe linia ecumenismului, de care multi traditionalisti ai Bisericii se tem?

Provocarea este maxima, asa cum arata si MS Regele Mihai, in mesajul sau: "Fie ca noua pastorire care incepe astazi sa aduca poporului roman si Europei valori binecuvantate, responsabilitatea, loialitatea si credinta!" Asadar, crucea patriarhului Daniel nu este usoara. (Christian Levant)

Posibila reconciliere Anania-Daniel?