Numind un nou premier, Putin mimeaza doar ritualul succesiunii dinastice.

Nominalizarea cvasinecunoscutului Viktor Zubkov pentru functia de premier al Rusiei face loc unei nesfirsite serii de ecuatii politice. Insa constanta tuturor,
Numind un nou premier, Putin mimeaza doar ritualul succesiunii dinastice.

Nominalizarea cvasinecunoscutului Viktor Zubkov pentru functia de premier al Rusiei face loc unei nesfirsite serii de ecuatii politice. Insa constanta tuturor, care va sta la baza tuturor strategiilor occidentale fata de Rusia, este, cu siguranta, continuitatea politicii lui Vladimir Putin.

Precum in dinastia tarista, in cea sovietica sau in cea actuala, a fostilor ofiteri KGB, continuitatea si misterul au fost principalul aspect al succesiunilor. Dinastia nomenclaturistilor comunisti a preferat sa amine chiar si cu doi-trei ani momentul reformelor lui Gorbaciov, promovindu-i in fruntea URSS pe muribunzii Iuri Andropov si Konstantin Cernenko. Pentru a se asigura de aceasta data de continuarea reformelor, Boris Eltin a numit nu mai putin de patru premieri in decurs de un an si jumatate, preferindu-l drept succesor pe cel din urma - fostul sef al serviciilor secrete Vladimir Putin. Acum este rindul celui din urma sa asigure continuitatea dinastiei fostilor militari si ofiteri KGB (siloviki), care, conform presei occidentale, ocupa aproape trei sferturi din functiile-cheie ale administratiei si economiei.

Pentru actualii lideri de la Moscova, o reintoarcere la modelul comunist este de neconceput, atit timp cit uriasele averi acumulate in ultimii ani sint rodul capitalismului sui generis al Rusiei. La fel, o democratizare si o deschidere spre Vest ar aduce aminte de perioada disolutiei puterii ruse din perioada Eltin. Din acest punct de vedere, continuarea politicii lui Putin ofera atit stabilitatea necesara pietei economice, cit si atingerea corzilor sensibile ale nationalismului rus. Pina la foarte probabila reintoarcere a lui Putin, aceasta poate fi reteta relansarii Rusiei ca mare putere.

Din aceasta perspectiva, daca succesorul lui Putin este un siloviki sau o figura apropiata de acest grup, politica Rusiei nu se va abate de calea trasata de Putin. Iar tarul nu a riscat. Serghei Ivanov, cel mai vehiculat nume pentru succesiunea din primavara lui 2008, a fost general KGB, iar Viktor Zubkov este membru al cercului creat de Putin la Sankt Petersburg. Doar nominalizarea unui alt pretendent la Kremlin, Dmitri Medvedev, presedintele Gazprom, fara trecut KGB-ist si catalogat in Rusia drept un liberal, ar fi putut justifica parte din surprinderea cu care a fost intimpinat noul premier rus.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.