Procedura de autorizare pentru proiectul minier de la Rosia Montana a fost oprita de catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), pe motiv ca certificatul de urbanism prezentat de investitor a fost suspendat de catre justitie si, in c
Procedura de autorizare pentru proiectul minier de la Rosia Montana a fost oprita de catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), pe motiv ca certificatul de urbanism prezentat de investitor a fost suspendat de catre justitie si, in concluzie, nu mai poate fi folosit.
"Compania Rosia Montana Gold Corporation a ramas fara certificatul de urbanism, dupa ce acesta a fost suspendat de Consiliul Judetean Alba, ca urmare a deciziei Tribunalului Alba. Decizia Tribunalului Alba a avut la baza prevederile noii Legi a contenciosului administrativ, din 2 august 2007, mai exact articolul 14, alin. 5 din Legea 554/2004 modificata prin Legea 262/2007", a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi (foto), ieri, intr-o conferinta de presa. El a precizat ca procedura de evaluare va fi reluata dupa ce instantele vor da o decizie definitiva in ceea ce priveste certificatul de urbanism.
Certificat cu cantec
Certificatul de urbanism face parte din documentele solicitate de Ministerul Mediului pentru autorizare. Autoritatile locale au emis mai multe astfel de certificate, doua dintre ele fiind suspendate de catre instantele de judecata, fiind contestate de organizatiile neguvernamentale ce se opun proiectului. Ultimul a fost suspendat in vara acestui an, cand era oricum aproape de expirare, astfel ca a fost emis un alt certificat, la sfarsitul lunii iulie 2007.
Modificarile aduse Legii contenciosului administrativ, care au intrat in vigoare la inceputul lunii august, arata ca un astfel de document este suspendat de drept daca un altul identic a fost suspendat inainte. Ministrul Korodi a declarat ca ultimul certificat de urbanism depus de RMGC se supune noii Legi a contenciosului administrativ, chiar daca a fost dat inainte de aparitia modificarilor (n.r. - in Romania, legile nu au efect retroactiv), pentru ca produce efect pe termen indelungat. Noul certificat de urbanism are valabilitate 12 luni.
Lege nerespectata
Compania canadiana Gabriel Resources a criticat decizia Ministerului roman al Mediului de a sista procesul de autorizare pentru proiectul minier Rosia Montana, considerand ca actiunea autoritatilor romane arata o totala desconsiderare a legislatiei, informeaza Mediafax. "Decizia ministerului de a sista procesul de autorizare doar pe baza interpretarii ca un simplu document infomativ (certificatul de urbanism) este esential pentru acest caz inseamna ca ministerul preia atributiile unei curti de judecata, interpretand prevederi ale legii care nu au nici o legatura cu studiul de impact de la Rosia Montana", a declarat, intr-un comunicat, presedinte si director general executiv al Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation, Alan R. Hill.
Agitatie in teren
Decizia Ministerului Mediului de a suspenda procedura de autorizare vine in plin scandal in jurul acestui proiect. Recent, Alan Hill l-a acuzat, voalat, pe ministrul Korodi (n.r. - din partea UDMR) ca se opune proiectului RMGC pentru a face loc unei alte companii, dar unguresti. Attila Korodi a calificat acuzatiile lui Hill drept "bazaconii", el sustinand "legalitatea". Mai mult, ieri, la Bucuresti, Competitive Enterprise Institute, un ONG din Washington D.C., a organizat un seminar despre acest proiect, directorul acestui institut, Fred Smith, declarand ca "saracia produce poluare, bogatia o restrange".
Nici opozantii proiectului nu au stat degeaba. Toate ONG-urile care se opun proiectului s-au coalizat pentru strangerea de semnaturi, iar mai multi responsabili din PNL, in frunte cu presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, au solicitat desecretizarea documentelor de concesiune care stau la baza proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.