Parintii Irinei Cornici cer daune
Tatal maicutei Irina Cornici, moarta rastignita pe cruce la Manastirea Tanacu, a declarat ieri, in timpul procesului care a inceput la Curtea de Apel Alba, ca cere daune morale in valoare de un miliard de lei pentru decesul fiicei sale. La proces au fost prezenti si cei doi parinti ai maicutei Irina Cornici, care au declarat ca au pretentii si solicita daune morale. La iesirea din sala de judecata, tatal maicutei le-a declarat ziaristilor ca vrea daune de un miliard de lei. Fostul preot Daniel Corogeanu a declarat, citat de Mediafax, ca nu este vinovat de moartea maicutei, ci a incercat sa o ajute sa treaca peste problemele pe care le avea. La randul lor, maicutele au declarat ca au fost alaturi de sora lor in clipele cele mai groaznice ale vietii ei, pentru ca ea le ceruse ajutorul. Parchetul instantei supreme i-a acuzat pe Daniel Corogeanu si pe cele patru maicute de lipsire de libertate in mod ilegal, ce a avut ca urmare moartea Irinei Cornici. (B.C.G.)
Dotari pentru pompieri
Ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, a declarat, ieri, cu ocazia "Zilei Pompierilor" din Romania ca este multumit de activitatea pompierilor militari, in conditiile dotarilor slabe. Oficialul MIRA a adaugat ca din 2008 va incepe un amplu program de dotare tehnica pentru unitatile de interventie. "Anul viitor vom demara cel mai amplu program de inzestrare a Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta, plecand de la autospeciale pentru incendii si descarcerare", a anuntat ministrul Internelor. David a explicat ca pentru dotarea pompierilor costurile vor fi de "zeci, daca nu sute de milioane de euro", iar dotarea "la standarde europene" va fi finalizata abia in cativa ani, intrucat finantarea programului se va face etapizat. Pompierii romani au aniversat 159 de ani de la batalia din Dealul Spirii. Astfel, cu prilejul acestei ocazii, la Monumentul "Eroilor Pompieri" din Calea 13 Septembrie din Capitala, au fost depuse coroane de flori. (O.R.)
Fenechiu la Parchet
Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost citat ieri de procurori, acesta venind la Parchet pentru a se interesa despre un dosar constituit in urma unei plangeri depuse impotriva lui, de un ziarist de la Ziua de Iasi. Plangerea depusa de jurnalistul iesean se refera la faptul ca, in urma unei anchete facute de acesta cu privire la Traian Basescu si publicata in ziar, Relu Fenechiu si-ar fi insusit-o ca o ancheta a PNL. Fenechiu va reveni, potrivit Realitatea Tv, saptamana viitoare la Parchet, insotit de avocat, insa nu numai pentru aceasta plangere, ci si pentru un alt dosar. (D.E.I.)
Dezbateri amanate
Consiliul Superior al Magistraturii a cerut puncte de vedere directiei legislatiei, inspectiei judiciare si grupurilor de lucru ale Consiliului in legatura cu actiunile in regres impotriva judecatorilor si procurorilor. Plenul CSM a decis ieri scoaterea de pe ordinea de zi a punctului referitor la conditiile de exercitare a actiunii in regres impotriva magistratilor, pana cand autoritatile solicitate isi vor exprima opiniile in acest domeniu. Ministerului Finantelor Publice a cerut CSM sa analizeze posibilitatea formularii unei actiuni in regres pentru cazurile in care se va constata ca au fost provocate situatii generatoare de daune ca urmare a instrumentarii cauzei cu rea-credinta sau din grava neglijenta, de catre magistrati. CSM a desemnat ieri si cinci inspectori. Potrivit Mediafax, judecatoarea Emanuela Comaneci Mosneanu, presedintele Tribunalului Arges, a fost desemnata in cadrul inspectiei pentru judecatori. Pentru cele patru posturi de inspectori pentru procurori au fost numiti Camelia Sutiman - procuror la DNA, Silvia Stefanescu - procuror sef birou la DIICOT, Gheorghe Draghici - procuror la Parchetul General si Luminita Palade - procuror sef sectie la Parchetul CAB. (A.G.)