Atacurile aviatice israeliene de saptamina trecuta ar putea avea legatura cu o facilitate nucleara construita de sirieni in colaborare cu nord-coreenii.Doar pilotii israelieni stiu sigur
ce au vizat in Siria Coreea de Nord se pare ca ajuta Siria la construirea unei facilitati nucleare in tara araba, arata „The Washington Post", citind surse din domeniul serviciilor de informatii americane. Dovezile provin in special din Israel si includ imagini din satelit, conform carora facilitatea ar putea fi utilizata pentru producerea de materie prima pentru arme nucleare. Noile informatii, in special imagini obtinute in ultimele 30 de zile, sint doar la dispozitia citorva oficiali de rang inalt, condusi de consilierul pentru securitate nationala, Stephen Hadley. Alt oficial a declarat pentru „The New York Times", sub protectia anonimatului, ca aviatia israeliana a intreprins de curind zboruri de recunoastere deasupra Siriei. Zborurile ar fi avut drept scop fotografierea unor posibile instalatii nucleare construite cu materiale din Coreea de Nord. Ipoteza pare credibila, avind in vedere faptul ca nord-coreenii au amenintat ca vor furniza tehnologie nucleara altor tari, iar tara asiatica foarte saraca isi dezmembreaza acum componentele programului nuclear militar.

Siria a acuzat Israelul ca la 6 septembrie ar fi trimis avioane militare in spatiul sau aerian si ar fi lansat munitie, fara a provoca insa distrugeri. Oficialii israelieni au refuzat orice comentariu asupra acestui atac, iar premierul Ehud Olmert si ministrul Apararii, Ehud Barak, nu au acordat nici un interviu cu ocazia sarbatoririi Anului Nou evreiesc, situatie considerata neobisnuita. Cu toate acestea, oficiali americani au confirmat miercuri existenta unui raid israelian asupra Siriei. Americanii sustin insa ca atacul ar fi vizat un transport de armament pentru gruparea militanta siita Hezbollah, din Liban. Siria a protestat la ONU fata de atacul israelian.

Posturile de radio israeliene, care sint supuse cenzurii militare, au citat articolul din „New York Times" conform caruia Israelul a atacat tinte din Siria, iar oficialii americani considera ca Siria a obtinut materiale nucleare. Potrivit „Assennara", un cotidian arab israelian, aviatia israeliana ar fi vizat o baza de rachete siriano-iraniana.