Expertii veterinari din UE au dat verdictul dupa scandalul pestei porcine: „Consideram ca este necesar sa prelungim aceste restrictii (privind exportul, n.n.) pana la 31 iulie 2008 in cazul Bulgariei si pana la 31 decembrie 2009 in cazul Romaniei, intrucat pesta porcina nu este inca sub control in nici una dintre aceste doua tari “, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene, citat de Mediafax. Potrivit tratatelor de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, autoritatile de la Bruxelles interzisesera livrarile de carne si produse din carne de porc catre celelalte state europene pana la finele lunii septembrie a.c., cand urma sa aiba loc urmatoarea evaluare. „Intr-un fel, decizia Comisiei nu ne surprinde. Aveam un termen de noua luni in care sa luam si noi ceva masuri, sa se vada ceva. Nu am progresat in nici un fel in lupta contra pestei porcine, ba din contra“, ne-a declarat Mihai Visan, director executiv al Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara - Romalimenta. Problema pestei porcine este considerata foarte severa in special in Romania, unde au fost raportate, numai in prima jumatate a anului, peste 160 de focare de pesta porcina la crescatorii individuale. Cele trei focare de pesta porcina inregistrate luna trecuta la ferma Smitfield sunt primele care au aparut in Romania in fermele profesionale. In schimb, in Bulgaria au fost descoperite de la inceputul anului numai trei focare de pesta porcina, la crescatorii individuale.
Livrarile de carne si produse din carne de porc ale firmelor romanesti in statele membre UE sunt interzise din 2003, reluarea fiind conditionata de eradicarea pestei porcine, fara utilizarea vaccinului. Cum Romania deruleaza o campanie de vaccinare, firmele si autoritatile cauta solutii pentru reluarea exporturilor, una dintre acestea fiind lohnul, care presupune ca procesatorii folosesc carne importata din statele neafectate de boala respectiva. De altfel, si ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, spune ca va solicita Comisiei Europene, dupa lichidarea focarelor de pesta porcina din judetul Timis, reluarea livrarilor de produse din carne de porc in UE, prin sistemul lohn.
Cine pierde si cine castiga?
„De platit, vor plati cel mai scump cei din industria procesatoare. Fermele comerciale, care nu produc pentru autoconsum, vor avea pierderi foarte mari in anii urmatori. Deocamdata, suntem doar cumparatori din UE, dar nu vindem nici un kilogram de carne de porc. Suntem, practic, o tara inchisa“, explica Mihai Visan. „20% din productia interna mergea la export. Daca producem anual 220.000 tone de carne de porc, asta inseamna ca peste 40.000 tone ar fi putut merge in afara. Romania pierde astfel peste 200 milioane de euro anual“, ne-a mai spus directorul executiv al Romalimenta. „De castigat, castiga numai marii exportatori din UE. Aceasta bariera este pusa doar pentru ca state precum Germania, Danemarca si Olanda sa poata domina piata, fara a mai avea un competitor de talia Romaniei“, ne-a spus Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Crescatorilor de Porci (PCP).
Despre autor:
Sursa: Gardianul
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Spațiile verzi și eficiența energetică, viziunea pentru un București sustenabil
Sursa: green.start-up.ro
-
Dan Mihăescu: Ce trebuie să știe fondatorii despre GapMinder Fund II?
Sursa: start-up.ro
-
Secretele vedetelor de la Hollywood pentru un machiaj impecabil. Tehnici și...
Sursa: garbo.ro
-
Venituri de peste 300 de milioane de euro pentru Jumbo, în 2023. Care sunt...
Sursa: retail.ro
-
Cum se poate evita insolvența. Expertul care s-a ocupat de cazul Blue Air:...
Sursa: wall-street.ro
-
Afirmații delirante din partea unui preot: femeile agresate se*ual trebuie să...
Sursa: kudika.ro
-
UniCredit vede oportunități de consolidare în România
Sursa: futurebanking.ro