Misteriosul premier al Rusiei este unul dintre putinii oficiali caruia Putin i se adreseaza cu „dumneavoastra".Viktor Zubkov a fost seful Comitetului Federal deMonitorizare Financiara, insarcinat cu combatereaspalarii banilor Viktor Zubkov, a carui nominalizare pentru functia de premier al Rusiei a bulversat cercurile analistilor politicii ruse, nu a exclus posibilitatea de a candida la alegerile prezidentiale din martie 2008. „Daca am realizari in calitate de premier, atunci nu exclud aceasta posibilitate", a declarat Zubkov, citat de AFP. Acesta nu mai are de trecut decit de formalitatea votului de investitura al parlamentului, care este dominat de partidul Rusia Unita, fidel presedintelui Putin. Zubkov a precizat deja ca doreste sa modifice structura guvernului, presa rusa considerind ca prima miscare va fi demiterea lui German Gref, ministrul Economiei. Aspiratiile prezidentiale ale necunoscutului Zubkov nu au elucidat insa misterul din spatele numirii sale in fruntea guvernului. Unii analisti considera ca acesta va fi succesorul lui Putin la Kremlin, bazindu-se pe apropierea dintre Putin si Zubkov din perioada in care actualul presedinte era primar al Sankt Petersburgului. Noul premier ar fi si unul dintre putinii oficiali rusi care i se adreseaza lui Putin cu „tu", in timp ce presedintele ii vorbeste cu „dumneavoastra", relateaza „Daily Telegraph".

Zubkov nu va fi decit o marioneta a lui Vladimir Putin, sustin cei mai multi analisti. Potrivit cotidianului „Kommersant", Zubkov ar putea deveni presedinte temporar al Rusiei, pentru a facilita revenirea lui Putin la putere, atit timp cit constitutia nu permite trei candidaturi consecutive la presedintie. „Este un om din cercul apropiat al lui Putin, poate sa duca o campanie anticoruptie. Tema este de succes, asa cum a fost si cea a Cece-niei", sustine „Kommersant".

O alta teorie sustine ca, prin aceasta nominalizare-surpriza, Putin incearca sa echilibreze lupta dintre prim-vicepremierii Serghei Ivanov, reprezentatul fostilor ofiteri KGB, si Dmitri Medvedev, exponentul aripii liberale. Succesorul urmeaza sa fie ales dintre cei doi. „Zubkov va fi un alt premier tehnic. Nu are conexiuni la Kremlin si nici cu cei mai influenti oameni din guvern. Politic, are greutatea unui fulg. Daca va exista un succesor, acesta va fi Ivanov", comenteaza analistul Pavel Felgenhauer, citat de ABC.

Ghenadi Ziuganov, liderul Partidului Comunist, considera insa ca numirea unui necunoscut la conducerea guvernului arata ca Putin este coplesit de lupta politica. „Este clar ca domnul Putin nu poate rezolva problema succesorului", a declarat Ziuganov.