Dosarele aflate in curs de urmarire penala sau de judecata la parchetele si instantele militare, date in competenta parchetelor sau instantelor civile, vor fi urmarite sau judecate de parchetele sau instantele civile, propune Consiliul Superior al Ma
Dosarele aflate in curs de urmarire penala sau de judecata la parchetele si instantele militare, date in competenta parchetelor sau instantelor civile, vor fi urmarite sau judecate de parchetele sau instantele civile, propune Consiliul Superior al Magistraturii. Plenul CSM a avizat favorabil cu amendamente proiectul de lege pentru modificarea Legii 356/2006 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala, precum si pentru modificarea altor legi. De asemenea, proiectul Codului de procedura penala mai propune si eliminarea obligativitatii supravegherii urmaririi penale de catre procuror, ceea ce ar putea genera probleme cu privire la modul de efectuare a anchetei, la raspundere sau la impartialitate. Astfel, se propune ca urmarirea penala sa fie efectuata de catre organele de cercetare penala sub conducerea procurorului. Potrivit acestei propuneri, procurorul va conduce si va controla activitatea de investigatii a politiei judiciare, fiind informat despre orice activitate investigativa. Totodata, procurorul va efectua personal orice activitate de urmarire penala. Potrivit profesorului de procedura penala, Petre Buneci, citat de Mediafax, eliminarea obligativitatii efectuarii urmaririi penale personal de catre procuror prezinta numeroase inconveniente juridice, in conditiile in care articolul 201 din Codul de procedura penala actual prevede ca urmarirea penala se face de catre procurori si de catre organele de cercetare penala. O alta problema care ar putea aparea, potrivit lui Petre Buneci, poate fi si dubla subordonare a politistilor - ca organ de cercetare penala - pe de o parte fata de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, din punct de vedere administrativ, iar pe de alta fata de procuror, cu privire la supravegherea anchetei. Totodata, procurorul poate raspunde disciplinar in fata CSM, iar activitatea sa poate face obiectul unei anchete a inspectiei judiciare a Consiliului. In cazul politistilor ca organ de cercetare penala, acest lucru nu este posibil. (O.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.