Pomicultorii ameninta ca vor iesi in strada la jumatatea lunii octombrie daca Guvernul nu aloca subventiile necesare acoperirii pierderilor cauzate de seceta si sustinerii productiei.  Sindicalistii cer Ministerului Agriculturii alocarea unui s
Pomicultorii ameninta ca vor iesi in strada la jumatatea lunii octombrie daca Guvernul nu aloca subventiile necesare acoperirii pierderilor cauzate de seceta si sustinerii productiei. Sindicalistii cer Ministerului Agriculturii alocarea unui sprijin de urgenta de 500 lei la jumatate de hectar, finantarea sectorului pomicol, acordarea de credite pentru investitii pe termen lung (25 de ani) cu timp de gratie de cinci ani si cu dobanda subventionata. Totodata, ei au solicitat Executivului sa promoveze productia romaneasca. Pomicultorii spun ca nu pot accesa bani de la UE, pentru ca nu dispun de cofinantare si din aceasta cauza vor sa primeasca credite.

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura „Agrostar“, Stefan Niculae, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca Ministerul Agriculturii nu a acordat nici un sprijin financiar pentru legumicultura si pomicultura in acest an si ca au trecut trei luni de cand sindicalistii au cerut alocarea acestor fonduri. „Banii sunt prevazuti in buget, dar nu ajung la pomicultori. Nu am primit nici sprijinul pentru achizitionar ea de motopompe, instalatii de irigat, subventionarea pentru tratamentele fitosanitare, nu am primit nici motorina neaccizata“, a precizat Stefan Niculae, citat de Mediafax.

Daca cererile nu le vor fi rezolvate in scurt timp, sindicalistii vor picheta sediul Ministerului Agriculturii pe 15 octombrie, dupa care vor organiza un mars „pentru salvarea fructelor romanesti“, la sfarsitul lunii viitoare.

Potrivit sindicalistilor, producatorii vand kilogramul de mere cu maximum 1,2 lei, pe piata ajungand la pret dublu sau chiar mai mult.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.