Lupta, cu mijloace pasnice sau pe calea fortei, pentru apa si petrol la nivel global se intensifica. La cele doua resurse se adauga forta de munca, care inregistreaza deficite in crestere in Europa si SUA. Statele dezvoltate au dus påna in pre
Lupta, cu mijloace pasnice sau pe calea fortei, pentru apa si petrol la nivel global se intensifica. La cele doua resurse se adauga forta de munca, care inregistreaza deficite in crestere in Europa si SUA. Statele dezvoltate au dus påna in prezent o politica de izolare in fata imigratiei prin securizarea frontierelor, combinata cu ajutoare financiare pentru saracii lumii. In UE, coordonatele majore ale politicii referitoare la migratie se vor schimba, pe fondul unei rate scazute a natalitatii si a imbatrånirii populatiei. Romånia nu face exceptie de la aceasta tendinta. Comisarul european pentru justitie Franco Frattini va pleda, astazi, la Lisabona, pentru o ridicare a barierelor europene pentru asiatici si africani. Cei 27 au avut deja numeroase controverse pe tema imigratiei. Paul Pacuraru, ministrul muncii romån, s-a pronuntat recent in favoarea unei strategii pro-migratie, dånd exemplul santierelor navale din Constanta care sunt in criza de forta de munca.

UE trebuie sa-si relaxeze controalele privind imigratia si sa-si deschida usa pentru aproximativ 20 de milioane de muncitori in urmatorii 20 de ani, afirma comis arul european pentru justitie Franco Frattini, potrivit publicatiei Financial Times. Frattini urmeaza sa sustina astazi aceasta pozitie, in fata ministrilor pentru imigratie din statele membre, care se reunesc la Lisabona. Comisarul propune ridicarea barierelor pe care imigrantii din Africa si Asia incearca sa le treaca ilegal, riscandu-si viata pentru a-si gasi un loc de munca in Uniune. Comisarul va propune luna viitoare introducerea unui sistem similar celui american -“cartea verde“, pentru a facilita accesul imigrantilor calificati in UE.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.