Presedintele de la Budapesta, Laszlo Solyom, a cerut la inceputul saptamanii simpatizantilor opozitiei parlamentare de dreapta sa nu mai utilizeze drapelul in culorile rosu si alb, asociat guvernului nazist ungar. De fapt nu ar fi fost nevoie de o so
Presedintele de la Budapesta, Laszlo Solyom, a cerut la inceputul saptamanii simpatizantilor opozitiei parlamentare de dreapta sa nu mai utilizeze drapelul in culorile rosu si alb, asociat guvernului nazist ungar. De fapt nu ar fi fost nevoie de o solicitare blanda din partea presedintelui, ci mai degraba de o lege care sa interzica expunerea in public a simbolurilor legate de nazism si extrema dreapta. In mod paradoxal si impotriva tuturor asteptarilor, aderarea la Uniunea Europeana a Ungariei nu a produs reconcilierea Budapestei cu vecinii. Ba parca dimpotriva, frustrarile istorice ies la iveala - iar Uniunea Europeana, din leac pentru nelinistile nationaliste din estul Europei devine brusc un dusman al natiunii maghiare. Standardele europene in respectarea drepturilor minoritatilor nu mai sunt suficiente. Nu in viziunea avocatei Eva Maria Barki.
Un personaj care a reusit de cateva ori sa creeze ceva valva in Romania - avand o singura idee, destul de bine fixata. Si anume autodeterminarea maghiarilor din Transilvania, declararea independentei. Eva Maria Barki canta aceasta melodie de multi ani - intre 1994-1997 si 1998-2000 a avut statutul de persona non-grata pe teritoriul Romaniei din cauza promovarii acestei idei. Acum se implinesc sapte ani de cand i s-a permis accesul in Romania doar pentru a continua sa solicite autodeterminarea maghiarilor. Doar anul acesta a recidivat de cateva ori.
La urma urmei oricine este liber sa solicite orice - si oltenii pot sa solicite independenta pe care au avut-o in timpul cnezatului lui Litovoi si apoi sa declare razboi Chinei. Insa afirmatiile Evei Maria Barki sunt facute in tabere de tineret si sunt neadevarate. La ultima intalnire de la tabara de vara de la Gheorgheni organizata de Tineretul Maghiar Ardelean, Eva Maria Barkia revenit la tema favorita - autodeterminarea maghiarilor. Minciuna servita tinerilor maghiari in acest an: autodeterminarea este un drept conferit printr-o rezolutie ONU si pentru atingerea independentei se pot folosi orice fel de mijloace, inclusiv de genul celor folosite in Intifadele palestiniano-israeliene.
Eva Maria Barki a uitat sa indice despre ce rezolutie este vorba - 2625/1970 care statueaza "principiul egalitatii in drepturi ale popoarelor si al dreptului lor de a decide de ele insele". Insa a uitat sa spuna ca acest document nu poate fi interpretat ca "autorizand sau incurajand o actiune, oricare ar fi ea, care ar dezmembra, in total sau in parte, integritatea teritoriala sau unitatea politica a oricarui stat suveran si independent care se conduce conform principiului egalitatii in drepturi si dreptului popoarelor de a dispune de ele insele si avand un guvern care reprezinta ansamblul poporului apartinand teritoriului, fara distinctie de rasa, credinta sau culoare". Pana la urma Eva Maria Barki nu doar isi bate joc de meseria sa, aceea de avocat, ci si de cei care o asculta, mintindu-i fara rusine. Minciuni indreptate impotriva Romaniei - cea mai stabila tara din estul Europei - spre marea placere a fratelui mai mare de la Rasarit. Doar ca astfel de minciuni in combinatie cu minti infierbantate nu reprezinta tocmai idealul unei Europe Unite.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.