Crestinii praznuiesc astazi "Inaltarea Sfintei Cruci", una dintre cele mai vechi si mai importante dintre sarbatorile crestine inchinate cinstirii crucii lui Iisus. Comemoram in aceasta zi suferinta si sacrificiul Mantuitorului pentru lume, de aceea
Crestinii praznuiesc astazi "Inaltarea Sfintei Cruci", una dintre cele mai vechi si mai importante dintre sarbatorile crestine inchinate cinstirii crucii lui Iisus. Comemoram in aceasta zi suferinta si sacrificiul Mantuitorului pentru lume, de aceea sarbatoarea de astazi este una sobra, in care se posteste. La inceputul secolului al IV-lea, imparateasa Elena a fost trimisa de fiul sau, Constantin cel Mare, in urma convertirii acestuia la crestinism, la Ierusalim, pentru a gasi Crucea pe care fusese rastignit Iisus Hristos. Ea a gasit toate cele trei cruci si piroanele si, printr-o minune, i s-a aratat adevarata Cruce: o femeie vaduva, moarta, a fost atinsa de cele trei cruci. Daca la crucile talharilor nu s-a intamplat nimic, Sfanta Cruce i-a adus femeii invierea. In fata acestei minuni, Imparateasa si toata suita sa s-au inchinat Sfintei Cruci si au sarutat-o. La 14 septembrie anul 335, episcopul Macarie al Ierusalimului a ridicat Sfanta Cruce a Mantuitorului si a aratat-o unei mari multimi de oameni veniti la Ierusalim in numar foarte mare, la vestea minunatei descoperiri a Sfintei Cruci. Intreaga multime s-a inchinat, cutremurata, in fata Sfintei si de viata datatoarei Cruci a Mantuitorului. Fara Cruce nu exista inviere si mantuire. Ea este unul din cele dintai simboluri crestine, reprezentand marele mister al credintei: patima si moartea, prin rastignirea Domnului Iisus Hristos. Prin cruce s-a omorat moartea, s-a dezlegat pacatul stramosesc, ni s-a daruit Invierea si am redevenit fiii si mostenitorii lui Dumnezeu. (Rom. 6,3; Gal. 3,27). (D.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.