Mircea Geoana a incercat ieri sa minimalizeze tensiunile din partid, refuzand sa comenteze propunerea lui Adrian Nastase privind conducerea colectiva si numind scenariile legate de un posibil Congres extraordinar drept "nazbatii" si "intoxicari".
Mircea Geoana a incercat ieri sa minimalizeze tensiunile din partid, refuzand sa comenteze propunerea lui Adrian Nastase privind conducerea colectiva si numind scenariile legate de un posibil Congres extraordinar drept "nazbatii" si "intoxicari".

"Nu cred ca aceasta propunere trebuie comentata prea mult. Inteleg ratiunile acesteia, dar in acest moment avem prioritati mult mai grave, mult mai serioase si incercam sa ne gandim la viitor, nu la trecut", a declarat ieri Mircea Geoana, chestionat in legatura cu ideea lui Nastase de instalare in fruntea PSD a unei conduceri colective. Liderul PSD nu a dorit insa sa spuna mai multe pe marginea acestui subiect, explicand ca reactiile colegilor sai din conducerea partidului, din cursul zilei de joi, reprezinta "raspunsul nostru colectiv". Intrebat si in privinta posibilitatii organizarii unui Congres extraordinar (scenariu dezbatut in partid si care are drept tinta debarcarea acestuia de la sefia PSD), Geoana a fost mai deschis, dar mult mai agresiv. "Congres la ce? La PNL? Eu inteleg dorinta unor comentatori si in presa sa se tina prima pagina a ziarelor cu ce se intampla la PSD. (...) Misiunea mea nu se va incheia decat in 2009, cand vom finaliza doi ani de campanie electorala permanenta. Orice discutie, orice nazbatie, orice intoxicare, orice articol fabricat si plantat printr-un ziar sau altul cu privire la alte teme din partid sunt complet false", a ripostat nervos Geoana, continuand pe acelasi ton: "Uitati aceste subiecte. Daca vreti sa scrieti in continuare, sunteti bineveniti, dar nu exista nici o posibilitate ca in perioada de campanie prelungita, permanenta, dura, grea, totala, noi sa ne ocupam de probleme legate de conducerea partidului in loc de probleme care sunt cu adevarat importante. Cei care mai speculeaza in presa, in spatiul virtual (n.r. - aluzie la comentariile postate de Adrian Nastase pe blogul personal), sunt niste amagiri, niste nascociri, care ii indeparteaza si nu ii apropie de partid".


MOTIUNEA, LA VOT. Cat priveste motiunea de cenzura, Geoana nu a putut spune foarte clar daca depunerea acesteia mai este certa sau nu. "Am avut o decizie a Comitetului Executiv privind introducerea motiunii de cenzura si vom avea si alta decizie (n.r. - la Comitetul Executiv National de saptamana viitoare) cu privire la finalitatea acestei motiuni. Decizia se va lua prin vot, toti vor trebui sa se supuna majoritatii, si cei care au votat impotriva vor trebui sa se supuna", a precizat Geoana. Intrebat daca isi va depune mandatul in situatia in care Comitetul Executiv National nu va confirma prin vot depunerea motiunii, Geoana a raspuns ironic: "Este o intrebare simpatica pentru o conferinta de presa, dar nu reflecta decizia unui organism democratic de partid".


"Satui de slabiciuni"Daca Mircea Geoana a dat de inteles acum cateva zile ca PSD ar putear enunta la motiunea de cenzura, vicepresedintele Cristian Diaconescu se declara total impotriva. "Este foarte clar: decizia a fost adoptata si minimul bun-simt politic trebuie sa ne aminteasca necesitatea respectarii si a asumarii deciziei luate. (...) Colegii mei din tara, liderii judeteni, oamenii care zilnic muncesc pentru acest partid, nu vor sa faca trafic cu principii, nu vor sa se vanda. Noi, «conducerea de la centru», avem obligatia de a respecta dorinta lor, a celor care ne-au dat mandatul de a fi aici si de a-i reprezenta. S-au saturat de inconsecventa, de slabiciuni, de hotarari de moment luate fara a le respecta interesele. Voi, tinerii care acum incepeti sa faceti politica de stanga, voi ce doriti? Doriti aliante de moment in functie de interesele personale ale unor «seniori»? NU! Stiu asta si ma lupt sa nu devenim un partid de conjunctura, un partid dornic de putere cu orice pret, un partid «second hand», la pret redus", comenteaza Diaconescu pe blogul personal.


PNL nu e interesat de PSDLiberalii nu doresc "in nici o circumstanta" sa formeze un guvern cu PSD pe parcursul acestei legislaturi, a anuntat ieri vicepresedintele PNL Crin Antonescu. "Vreau sa precizez, in numele intregii conduceri a PNL, ca aceasta tema a motiunii este mai degraba mediatica si este destul de clara. Ea nu comporta nici modificari de pozitie, nici tratative, nici negocieri speciale. Nu avem de gand in nici o circumstanta sa alcatuim un guvern de coalitie din care sa faca parte PNL si PSD pe parcursul acestei legislaturi", a declarat Antonescu. Vicepresedintele PNL a dat asigurari ca, daca motiunea PSD ajunge in Parlament, Guvernul va raspnde problemelor ridicate, iar daca documentul va fi votat si adoptat, PNL va trece in opozitie. "PNL nu este interesat pentru negocieri in vederea intrarii intr-un alt guvern. Acesta este singurul Guvern si singurul program de guvernare, atata vreme cat vom avea sustinerea din Parlament", a completat deputatul liberal. Antonescu a fost de parere ca motiunea PSD nu a provocat o criza guvernamentala, ci o criza in partidul lui Mircea Geoana, si l-a acuzat pe presedintele Traian Basescu ca este cel care pune umarul la daramarea Cabinetului Tariceanu. (Monica Iordache Apostol)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin