Respirarea aerului contaminat are efecte imediate asupra arterelor. Gazele de esapament produse de motoarele diesel afecteaza sistemul cardiac, arata un studiu american. Balantul riscurilor pe care le presupune poluarea si a beneficiilor obtinute de
Respirarea aerului contaminat are efecte imediate asupra arterelor. Gazele de esapament produse de motoarele diesel afecteaza sistemul cardiac, arata un studiu american. Balantul riscurilor pe care le presupune poluarea si a beneficiilor obtinute de pe urma exercitiilor fizice nu poate fi optimizat decat daca oamenii practica sportul cat mai departe de soselele aglomerate, spun specialistii. „Acest studiu confirma asocierea dintre expunerea temporara la diferite nivele de contaminare atmosferica si aparitia episoadelor cardiace grave, cum ar fi infarctul”, a explicat cardiologul Murray A. Mittleman. Rezultatele studiului au scos la iveala faptul ca inhalarea gazelor de esapament produse de motoarele diesel contribuie la modificarea activitatii electrice cardiace si la reducerea volumului de oxigen necesar inimii in timpul efortului fizic. Participantii la studiu au fost supusi aerului filtrat sau aerului care continea gaze de esapament provenite de la motoare diesel in timp ce faceau efort fizic pe o bicicleta medicinala. Gazele de esapament respirate in timpului efortului fizic contribuie la triplarea nivelului de stres la care este supusa inima. i n plus, capacitatea organismului de a produce proteina t-PA, care impiedica formarea cheagurilor de sange, s-a redus cu o treime la subiectii expusi aerului cu continut de gaze de esapament. Cercetatorii au ales motoarele diesel pentru ca acestea genereaza de 10 pana la 100 de ori mai multe particule poluante decat motoarele pe benzina. Numarul automobilelor cu motoare diesel este in continua crestere in Europa, dar si in alte parti ale lumii.
Kilogramul, mai usor decat o mie de grame?


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.