Astronautul Dumitru Prunariu a declarat, vineri, la Sibiu, ca un asteroid ar putea lovi Terra in anul 2036, iar un grup de specialisti de la Asociatia Exploratorilor Spatiului Cosmic incearca sa gaseasca solutii pentru a evita impactul.Asociati

Astronautul Dumitru Prunariu a declarat, vineri, la Sibiu, ca un asteroid ar putea lovi Terra in anul 2036, iar un grup de specialisti de la Asociatia Exploratorilor Spatiului Cosmic incearca sa gaseasca solutii pentru a evita impactul.Asociatia Exploratorilor Spatiului Cosmic a organizat la Sibiu, in perioada 12-15 septembrie, a doua manifestare a Comitetului pentru obiecte cosmice naturale cu potential periculos de impact cu Terra, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit organizatorilor, scopul acestei intalniri este de a elabora si furniza ONU in 2009 un document cuprinzator pentru decizii in privinta protectiei Pamantului impotriva impactului. "Asteroidul care este cel mai vehiculat si despre care se vorbeste cel mai mult este asteroidul Apofis, care va trece prin preajma pamantului la o altitudine cam de dimensiunea orbitelor geostationare ale satelitilor, la vreo 36.000 de kilometri altitudine, in anul 2029. Orbita lui va fi modificata de atractia gravitationala si va putea, eventual, lovi Pamantul in 2036. El are o dimensiune cam de 350 de metri", a declarat Dumitru Prunariu, la finalul intrevederii cu primarul municipiului Sibiu, Klaus Johannis.

Prunariu a vorbit si despre consecintele unui astfel de impact si a spus ca ar fi "dezastruoase", scrie Mediafax. "Consecintele ar fi dezastruoase pentru un continent intreg, daca nu si mai mult, pentru ca nu numai impactul propriu-zis cu solul este de luat in considerare, ci toate consecintele ulterioare: cutremure, unda de soc care distruge pe mii de kilometri tot ce este viu, inclusiv vegetatie, apoi posibilitatea de a penetra pana la stratul magmatic al pamantului la o viteza de aproximativ 40.000 kilometri pe ora, cu care ar putea intra in atmosfera si de a degaja gaze fierbinti in atmosfera si a o polua in cateva zile la nivel global". Potrivit acestuia, pentru a evita producerea acestei tragedii, specialistii cauta solutii. Intrunirea de la Sibiu este a doua de acest fel dupa cea din Franta din aprilie 2007. Vor mai exista doua in Costa Rica si California, iar in 2009 specialistii vor prezenta toate informatiilor ONU, care va lua decizii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.