Desi, imediat dupa declaratie, a facut un pas inapoi, cred tot mai mult ca dl Iliescu a avut dreptate cind l-a calificat drept „prostanac" pe dl Geoana.

Tot ce-a facut d-sa de cind i s-au incredintat friiele PSD, pentru a-l reforma, daca ne aducem aminte, confirma aceasta trista porecla. O confirmare si mai buna este scaderea continua a PSD in sondaje, in conditiile in care puterea a fost mereu cuprinsa de framintari, iar initiativa Legii pensiilor ar fi trebuit sa-i aduca puncte. Dar ceea ce face liderul PSD in ultimele saptamini tinde parca sa transforme porecla intr-un si mai trist renume. A cazut, mai intii, in capcana motiunii de cenzura. Cind, in sfirsit, a vazut si d-sa ceea ce vazuse tot satul – ca e, mai degraba, o motiune anti-Geoana decit una anti-Tariceanu –, a trecut la un atac bezmetic in toate directiile. Motiunea n-a adunat decit o semnatura de senator, a dumisale!, si citeva zeci de-ale deputatilor, asa ca l-a pus pe liderul Organizatiei Sectorului 1, din care fac parte dnii Iliescu, Nastase si alti adversari ai motiunii, sa ameninte cu darea afara din partid a parlamentarilor care nu semneaza.

Asta pe de o parte! Pe de alta, disperat de situatia in sondaje a partidului, de care ii depinde capul, a declansat un fel de ofensiva catre pensionari, electorat traditional al PSD - intilniri lunare si supralicitare in ceea ce priveste Legea pensiilor. In devansarea termenului de aplicare la 1 ianuarie, este sprijinit formal de unii lideri, dar vocile lor si-au pus o prudenta surdina.

Colac peste pupaza, miercuri a reiterat PNL-ului propunerea de a renunta la motiune in schimbul participarii PSD la guvernare. Cumplita prostie! Poti face asemenea propuneri cind esti pe cai mari, nu cind nu reusesti sa aduni semnaturile in propriul partid, al carui lider, teoretic, inca esti!

Intre timp, in PSD tensiunea creste, partidul oscilind intre sciziune si debarcarea dlui Geoana. Cu spectrul exploziei in fata, asistam la aliante inimaginabile acum an, ba chiar la mijlocul verii. Grupul de la Cluj, gruparea lui Iliescu, ba chiar si Guzganul rozaliu urzesc impreuna debarcarea Prostanacului. Pina la capatul toamnei, liderul reformei risca sa fie debarcat ca posibil gropar al partidului. Cine va fi noul lider - Ponta, Diaconescu, Rus? Se va intoarce Nastase? Nu stiu, stiu insa ca liniste tot nu va fi in PSD si probabil e recomandabila „despartirea apelor"...

Liviu ANTONESEI este scriitor si profesor la Universitatea „Al.I. Cuza" din Iasi