Dupa ce s-a enervat fiindca fostul d-sale coleg de partid si de guvern, dl Severin, l-a facut de "alogen", presedintele Basescu si-a donat sangele pentru o analiza ADN. Am aflat astfel cu totii ca, departe de a fi alogen, d-sa se trage din Adamul eur
Dupa ce s-a enervat fiindca fostul d-sale coleg de partid si de guvern, dl Severin, l-a facut de "alogen", presedintele Basescu si-a donat sangele pentru o analiza ADN. Am aflat astfel cu totii ca, departe de a fi alogen, d-sa se trage din Adamul euroasiatic a carui spita a devenit autohtona in spatiul carpato-pontic acum hat, vreo 40.000 de ani. "Haplogrupul presedintelui, R1b, - declarau atunci specialistii - contine markerul primilor oameni non-africani (M168) si este impartasit de 90% dintre spanioli, 95% dintre irlandezi si 10% dintre romani". Produs rar al continuitatii neintrerupte la care degeaba visa Ceausescu, dl Basescu se simte indreptatit sa insulte orice nou-venit post-paleolitic pe pamantul patriei. La referendum ne-a comunicat opinia d-sale despre romi (si despre femei), acum aflam cata consideratie are d-sa pentru armeni; poate ca, daca vremurile ar fi fost altele, aflam si ce crede d-sa de-adevarat despre evrei sau despre greci. Despre unguri nu-si permite - deocamdata.
Cand dl Iliescu a luat la rost Occidentul fiindca se catara prin copaci pe cand bravii geto-daci isi dovedeau excelenta, aceeasi trufie tribala isi arata coltii. Cand dl Becali ne invata ca e foarte bine ca femeile, "meticuloase" zice d-sa, sa ramana vesnic in subordinea barbatilor care nu-si dau ochii peste cap ca muierile, aceeasi predispozitie primitiva catre discriminare iese la iveala. Si dl Iliescu a vorbit la furie impotriva imperialismului anglo-american, unul din multele d-sale atavisme din faza stalinista a antropogenezei. Imi amintesc cu tandrete cum, in campania din 1992, iritat ca e intrebat ce va face pentru egalitatea de sanse a femeilor, dl. Iliescu a raspuns ca va dezvolta turismul rural care fixeaza femeia in gospodarie. Si dl Becali era furios pe d-na deputat Sandru, pe care a insultat-o de altfel cu un citat din zicerile nemuritoare ale presedintelui Basescu, acela cu centura.
Dar, spre deosebire de invectivele anterioare, ca aceea cu "tiganca imputita", de asta data dl Basescu era voios, nu furios. Si-a inchipuit probabil ca-i face un compliment chirurgului care tocmai ce-l operase, spunand public ca, dintre toti armenii de pe plaiurile mioritice, poate chiar de pe planeta, el a avut norocul sa-l intalneasca pe unicul "bun", repede corectat in "competent". E clar ca nici mama, nici tatal sau bunicul distinsului doctor nu au cum ravni la consideratia dlui presedinte. Ce sa mai vorbim despre ctitorii Catedralei din Radauti, despre Virgil Madgearu sau despre Harry Tavitian?
Adevarul e ca astfel aflam opinia presedintelui Romaniei nu despre armeni, ci despre romani, fiindca rare sunt vorbele pe care d-sa le arunca fara a spera un ecou inflacarat din partea poporului al carui unic reprezentant legitim se considera. Or, de vreme ce-si permite sa ne reprezinte in acest fel, e clar ca are convingerea adanc inradacinata ca poporul e ca el: slobod la gura, ostil fata de tot ce nu-i seamana, trufas, dispretuitor fata de cei mai slabi, fie prin numar, fie prin prejudecata, si slugarnic fata de licuricii puternici. I-as dori dlui presedinte ca, la capatul unei intrevederi la varf, interlocutorul - poate fi presedintele SUA, Regina Angliei ori Vladimir Putin, n-are a face - sa-l aleaga drept unicul roman "bun" dintr-un neam de pierde-vara, hoti si incompetenti. Dar ma tem ca, trufas cum il stim, dupa ce a aflat ca e mai aproape, genetic, de spanioli si de irlandezi decat de popor, isi va imagina ca tocmai a primit un compliment.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.