Arhiepiscopul de Alba, Andrei Andreicut, a primit ieri decizie de politie politica din partea CNSAS, iar pentru alti opt inalti ierarhi au fost trimise noi cereri pentru a veni la audieri. In cazul Mitropolitului Clujului, Bartolomeu Anania, s-a s
Arhiepiscopul de Alba, Andrei Andreicut, a primit ieri decizie de politie politica din partea CNSAS, iar pentru alti opt inalti ierarhi au fost trimise noi cereri pentru a veni la audieri. In cazul Mitropolitului Clujului, Bartolomeu Anania, s-a stabilit crearea unei comisii cu SIE pentru a se verifica autenticitatea documentelor din dosarul sau. In cazul Patriarhului Daniel nu exista decat o nota a SIE, care indica faptul ca dosarul sau a fost ars la Revolutie.
Noi invitatii la audieri
Mircea Dinescu anunta inaintea sedintei Colegiului ca spera sa "prajeasca cativa berbecuti in sutane aurite". Dorinta sa nu a fost impartasita si de ceilalti membri din CNSAS, care s-au aratat mai intelegatori fata de inaltii ierarhi. CNSAS va trimite pentru a doua oara invitatii catre acestia pentru a se prezenta la audieri, iar in cazul in care nu vor raspunde se vor lua decizii. Mircea Dinescu l-a "albit" inaintea sedintei pe Mitropolitul Teofan despre care a spus ca nu are dosar la CNSAS. In privinta Patriarhului Daniel, Mircea Dinescu a declarat ca pe numele sau nu exista decat acel proces verbal de la SIE, care arata ca dosarul sau a fost ars la Revolutia din 1989. El a declarat ca va insista pe langa ceilalti membri din Colegiu pentru a ii chema la audieri pe inaltii ierarhi aflati in acest proces verbal pentru a se lamuri trecutul acestora.
Arhiepiscopul de Alba a facut politie politica
CNSAS a stabilit ca datele din dosarul Arhiepiscopului de Alba, Andrei Andreicut, arata ca acesta a facut politie politica. Mircea Dinescu a declarat ca s-a abtinut sa voteze pentru acest verdict, dar surse din cadrul Colegiului ne-au declarat ca voturile necesare erau deja stranse in acel moment. IPS Andreicut a declarat ca il uimeste decizia Colegiului deoarece, in 2001, CNSAS a stabilit ca nu a facut politie politica. El a precizat ca va contesta decizia de ieri pentru ca a fost o victima a Securitatii, si nu un colaborator al sau. Arhiepiscopul de Alba a fost singurul inalt ierarh care a raspuns invitatiei Colegiului de a se prezenta la audieri.
Comisie pentru Bartolomeu Anania
Desi Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, a refuzat explicit invitatia CNSAS de a veni la audieri, s-a decis ca pentru acesta sa fie creata o comisie mixta cu SIE. Rolul acesteia va fi de a stabili autenticitatea materialelor cuprinse in dosarul sau, deoarece exista anumite dubii asupra acestora.
Nume de cod pentru ierarhi
Surse din cadrul CNSAS au declarat, pentru Mediafax, ca mai multi inalti ierarhi au avut nume de cod in perioada comunista. IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a avut numele de cod "Sidorovici" respectiv "Petru", episcopul Casian Craciun al Dunarii de Jos a avut trei nume conspirative "Crin", "Casius" si "Casio", episcopul de Arges, Calinic Argatu apare cu numele "Zamfir", episcopul vicar al Sibiului, Visarion Rasinareanul era "Bobi", episcopul de Arad, Timotei Seviciu era recunoscut drept "Radu Viorel", episcopul de Husi apare cu numele conspirativ "Matei Gheorghe". Acesti inalti ierarhi au fost racolati de DIE pentru care au dat diferite note in perioada regimului comunist.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.