Pentru presedintele Traian Basescu armeanul "incompetent" este Varujan Vosganian.

Seful statului a revenit, ieri, asupra afirmatiilor sale de duminica referitoare la armeni spunind ca s-a referit la ministrul economiei si finantelor. Dupa ce Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a deschis un nou dosar pe numele sau, prin aceste precizari, Traian Basescu a lasat sa se inteleaga faptul ca nu i-a avut in vedere pe toti armenii, atunci cind, duminica, la iesirea din Spitalul Militar, spunea despre medicul Mircea Ghemigian care l-a operat ca "e singurul armean competent" pe care l-a intilnit.

Presedintele a spus ca Vosganian este incompetent pentru ca "nu intelege ce face", atunci cind dispune sistearea finantarii pentru achizitia a doua avioane Airbus pentru Tarom, crezind ca "taie doua avioane pentru presedinte". Potrivit lui Traian Basescu"Varujan Vosganian nu si-a rezolvat problema de incompetenta: a venit sa o consolideze. A lasat sa se inteleaga ca la suparare a taiat doua avioane care erau pentru presedinte si nu si-a dat seama ca a taiat doua avioane pentru Tarom". Conform precizarilor presedintelui, niciodata "nu au fost bugetate avioane pentru Romavia", iar ceea ce a taiat ministrul Finantelor este intelegerea dintre fostii premieri Adrian Nastase si Jean Pierre Raffarin. Traian Basescu a reamintit si momentul in care, in 2004, in critica pe fostul premier de dreapta al Frantei despre care spunea ca "a venit sa-si ia tainul" de la guvernul de stinga al lui Nastase. Presedintele a aratat ca atunci "cind cu autostrazile, cu avioanele, cu tainul" - Raffarin stabilit cu fostul Nastase ca Tarom va inceta sa cumpere avioane Boeing 737 si va achizitiona patru aeronave Airbus 318. Presedintele a spus ca primul Airbus a sosit in Romania. Acum, prin decizia lui Vosganian, s-a suspendat, de fapt, finantarea pentru urmatoarele doua. Seful statului a avertizat ca ministrul economiei si finantelor " trebuie sa explice ce e cu contractul".

Traian Basescu a insistat asupra faptului ca nu a cerut niciodata avioane pentru Administratia Prezidentiala. Doar compania Romavia a cerut avioane noi, compania aeriana aflata in coordonarea MApN fiind doar un prestator de servicii la care Cotrocenii apeleaza cind seful statului are de facut deplasari. In opinia sa, Romavia este o companie la care el poate sa apeleze sau nu, in functie de siguranta pe care crede ca i-o ofera pentru deplasare. El a spus ca poate apela oricind la Tarom, Lufthansa sau la alte companii. Seful statului a revenit:"Incompetentului ministru de Finante, deci incompetentului ministru de Finante si al Industriilor ii atrag atentia ca a taiat avioanele contractate cu Airbus, si nu avioanele pentru Romavia".

In urma cu trei zile, ministrul economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, declara, dupa sedinta de Guvern, ca a doua rectificare bugetara, aprobata de Executiv, nu include si sume pentru achizitionarea a doua avioane destinate Presedintiei, fondurile fiind directionate catre CFR. Ministrul spune ca in proiectul de rectificare a bugetului erau incluse si alocari de fonduri pentru achizitionarea a doua avioane Airbus A 330, prevedere eliminata ulterior."A existat aceasta mentionare, dar am scos-o din proiect, iar finantarea a fost inlocuita cu cea pentru CFR, care a avut prioritate". Ministrul vroia sa vada " daca presedintele va mai face declaratii legate de avioane bune sau rele". La mijlocul acestei veri, Cotidianul publica in exclusivitate date referitoare la propunerea ROMAVIA de a fi redotata cu noi avioane de constructie speciala dupa ce aeronavele de acelasi fel aflate acum in exploatare au o vechie foarte mare motiv pentru care nu li se permite sa aterizeze pe marile aeroporturi ale lumii decit cu o aprobare speciala si doar daca la bordul lor se afla seful staului.