Procesul de autorizare pentru proiectul minier de la Rosia Montana a fost oprit pe termen nelimitat de catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), pe motiv ca certificatul de urbanism prezentat de investitor este, din punct de vedere l
Procesul de autorizare pentru proiectul minier de la Rosia Montana a fost oprit pe termen nelimitat de catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), pe motiv ca certificatul de urbanism prezentat de investitor este, din punct de vedere legal, nul. Compania Gabriel Resources a reactionat imediat, considerand ca „actiunea autoritatilor romane arata o totala desconsiderare a legislatiei“.

Ministrul mediului, Attila Korodi, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca juristii ministerului, consultati si de o casa de avocatura cu care institutia are contract, au propus suspendarea procedurii de avizare a proiectului pe motiv ca certificatul de urbanism prezentat de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) ar fi nul de drept.

'Este o speta complicata>>
Decizia juristilor de a considera nul actul depus de RMGC - fara de care procedura de autorizare nu poate continua - are la baza o recenta modificare a Legii contenciosului administrativ, care stipuleaza ca un act similar unuia suspendat anterior este si el suspendat de drept pana la judecarea pe fond a procesului & icirc;n care s-a contestat valabilitatea sa. „Teoretic, procesul de autorizare nu va continua decat in momentul in care procesul intentat de organizatiile nonguvernamentale care au contestat emiterea certificatului de urbanism si, implicit, au cerut suspendarea lui pana la judecarea procesului se va fi terminat“, a declarat ministrul mediului. Korodi a precizat, pentru Mediafax, ca decizia a fost una greu de luat, dat fiind ca, legal, speta este „extrem de complicata si intortocheata“. Totodata, Korodi a mai spus si ca ministerul se asteapta ca in urma acestei decizii sa fie dat in judecata de compania miniera care doreste sa dezvolte proiectul aurifer de la Rosia Montana.

Procurorul general a solicitat identificarea dosarelor inchise pe numele lui Frank Timis
Cu toate ca scandalul „Rosia Montana“ a fost, de-a lungul timpului, subiectul a trei dosare penale peste care s-a asternut uitarea prin solutiile de NUP date lui Frank Timis, „eminenta cenusie“ a acestui proiect, nici un procuror din conducerea Parchetului Inaltei Curti nu s-a invrednicit sa verifice aspectele semnalate de presa si nici daca si ce presiuni s-au facut pentru ca aceste dosare sa fie inchise. La inceputul acestei luni, „Gardianul“ publica informatii dintr-o nota secreta a parchetului, in care anchetatori care s-au ocupat de aceasta speta aratau obstacolele care au existat in finalizarea cauzei respective. Dosarele lui Frank Timis cuprindeau fapte de coruptie, abuz in serviciu, fals si uz de fals, posibile infractiuni savarsite in afacerea „Rosia Montana“. Din nota respectiva reiesea ca, la un moment dat, cauza trebuia declinata la Directia Nationala Anticoruptie, dar procurorului i s-a“indicat sa pastreze dosarul pana la noi dispozitii“. Despre ce dispozitii anume a fost vorba in acea perioada si cine anume le-a dat nu se stie deocamdata, pentru ca nimeni nu a dorit sa elucideze aceste aspecte.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.