Daniela Gitman si Radita Matache au povestit in exclusivitate pentru Jurnalul National cum este sa reprezinti Romania in calitate de insarcinat cu afaceri la Washington si la Londra. In locul lor vor pleca, in calitate de ambasadori, Adrian Vierita la Washington si Ion Jinga la Londra.  


Jurnalul National: Cum este sa fii inlocuitor intr-un post asa de important? Demonstreaza acest lucru o lipsa de interes fata de tarile-gazda?Daniela Gitman: Sigur, exista un interes legitim si fara echivoc al partii americane, pentru ca postul de ambasador, ca nivel de reprezentare, inseamna foarte mult. Insa sub nici o forma n-as putea spune ca am simtit un dezinteres, o lipsa de transparenta in dialogul cu partea americana, cu cercurile politice, academice, cu diaspora romana sau cu ONG-urile americane.


La Bucuresti, in discursurile politicienilor, "axa Washington - Londra - Bucuresti" este foarte prezenta. Politicianul american care vorbeste despre politica externa americana are aceeasi pozitie?Da, pentru ca si partea americana este interesata sa continuam aceste relatii si uitati-va la rezultate, uitati-va la dialogul politic la nivel inalt care continua nestingherit in ultimii ani, uitati-va la cooperarea noastra militara. Eu as spune ca si SUA considera Romania unul dintre pilonii relevanti ai politicii sale europene. In plus, as vrea sa va spun ca am observat ca efortul pe care il poti depune se bazeaza pe echipa pe care o ai. As vrea sa le multumesc pentru ca sunt alaturi de mine si nu numai eu, dar si factorii nostri de decizie au sesizat faptul ca diplomatii nostri sunt foarte motivati, desi sunt foarte tineri.


Va referiti la laudele primite de la ministrul Adrian Cioroianu...Nu doar la declaratiile domnului Cioroianu, care, sigur, inseamna foarte mult pentru noi, eu cred ca, la diferite niveluri de decizie din Romania, echipa de la Washington este vazuta ca o echipa foarte unita.


Ati primit aceste semnale si de la Cotroceni?De la Cotroceni eu cred ca lucrurile sunt vazute bine, avem semnale ca totul este ok, chiar daca nu au fost publice.   


Care este diferenta dintre ambasador si insarcinat cu afaceri? Ambasadorul este cel numit de autoritatile romane competente si are credibilitatea, vizibilitatea, puterea de decizie maxima in spatiul in care este acreditat. Are de asemenea o carte de vizita care garanteaza interlocutorului interactiunea directa cu factorii inalti de decizie din Romania.


Concret, ce poate sa faca un ambasador si nu poate un insarcinat cu afaceri?In esenta, cele doua functii presupun transpunerea obiectivelor si principiilor de politica externa ale Romaniei in tara de resedinta.  Totusi, chiar daca interlocutorii americani nu au aratat niciodata fatis ca ar fi deranjati de aceasta situatie, au relevat in diverse ocazii interesul pentru o reprezentare la nivel a Romaniei in SUA, conform stadiului actual de consistenta al relatiei noastre bilaterale.