Scandal la Bruxelles
Vicepresedintele Comisiei Europene, germanul Günther Verheugen, cunoscut romanilor din perioada in care detinea portofoliul Extinderii, este din nou in prim-planul presei din pricina relatiei cu o subalterna. De d
Scandal la Bruxelles
Vicepresedintele Comisiei Europene, germanul Günther Verheugen, cunoscut romanilor din perioada in care detinea portofoliul Extinderii, este din nou in prim-planul presei din pricina relatiei cu o subalterna. De data aceasta, o revista germana anunta noi dezvaluiri care ar avea implicatii atat asupra Comisiei, cat si a Guvernului de la Berlin. TOTUL LA VEDERE. Relatia lui Verheugen cu o functionara a Comisiei Europene, Petra Erler, era cunoscuta de ceva vreme. Desi Verheugen a sustinut in permanenta ca de mai tanara Petra il leaga doar o apropiata prietenie, fotografiile celor doi, inclusiv pe cand faceau nudism pe o plaja baltica, au fost mai elocvente decat orice declaratie. Mass-media germane scriu insa ca germanul s-ar face vinovat de aceeasi greseala care l-a costat functia pe presedintele Bancii Mondiale - promovarea iubitei.
DIN 2005? Un politician german apropiat lui Verheugen, Katrin Fuchs, a dezvaluit ca, din cunostintele ei, relatia comisarului european cu actuala sa sefa de cabinet dateaza din primavara lui 2005, pe cand Petra era doar membru al echipei sale de consiliere. Daca se dovedeste ca ea a fost avansata in perioada in care era deja amanta germanului, Verheugen se face vinovat de incalcarea regulilor Comisiei, care le interzic oficialilor europeni sa promoveze ierarhic iubitii sau iubitele. Mai mult, el ii va pune in posturi extrem de delicate pe doi inalti oficiali care l-au sustinut inca de la inceperea scandalului.  MIZA LUI MERKEL. Unul dintre acestia este cancelarul german Angela Merkel. Crestin-democrata a intervenit personal pe langa seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in sprijinul lui Verheugen, care face parte din partidul social-democrat. Daca Verheugen ar demisiona din Comisie, Guvernul de coalitie aflat la putere la Berlin s-ar putea destrama, scrie The Times. Social-democratii vor cere ca tot un politician inregimentat la ei sa devina comisar, iar o persoana de o asemenea anvergura nu va fi gasita decat printre actualii ministri, considerati insa indispensabili. In plus, crestin-democratii o vor presa pe Merkel pentru a trimite la Bruxelles pe unul "de-ai lor" in locul unui social-democrat. MIZA LUI BARROSO. Celalalt demnitar care va avea de suferit este Jose Manuel Barroso. Presedintele Comisiei Europene are nevoie ca de aer de sustinerea Germaniei pentru a obtine un al doilea mandat in fruntea forului european. Motiv pentru care, mai scrie The Times, nici nu a cerut pana acum inceperea unei anchete care sa il vizeze pe vicepresedintele sau, spunand ca orice semne de intrebare privind conduita acestuia au fost eliminate. "Pana acum, nimeni nu a adus vreo dovata care sa il incrimineze. Daca ar exista dovezi, lucrurile ar sta altfel. Deocamdata, Barroso se bazeaza pe cuvantul lui Verheugen", spun surse europene citate de The Times.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.