Ocupata cum a fost cu alegerea noului patriarh, transformata, in dulcele stil romanesc, intr-un moment nu prea diferit de cel al curselor prezidentiale de la noi si al curselor de ogari din Anglia, opiniei publice i-a trecut pe la nas un fapt extrem
Ocupata cum a fost cu alegerea noului patriarh, transformata, in dulcele stil romanesc, intr-un moment nu prea diferit de cel al curselor prezidentiale de la noi si al curselor de ogari din Anglia, opiniei publice i-a trecut pe la nas un fapt extrem de semnificativ petrecut miercuri, 12 septembrie 2007.

Revenit la Cotroceni dupa cateva zile de desfatare in patul de la Neptun al Impuscatului, Intaiul Pacient al tarii a decis intrunirea Comisiei speciale pentru a stabili daca Adrian Nastase poate fi sau nu urmarit penal.

Cand se intoarce la serviciu, un presedinte fie el si de originalitatea indiscutabila a lui Traian Basescu e asteptat pe birou de o sumedenie de hartii.

Nu incape vorba ca printre hartiile de pe biroul lui Traian Basescu de la Cotroceni se afla si adresa prin care Daniel Morar, seful DNA, ii solicita inceperea urmaririi penale a lui Adrian Nastase.

Un sef de stat responsabil nu s-ar fi grabit sa se ocupe de adresa lui Daniel Morar.

Si asta din simplul fapt ca un sef de stat - se presupune - are, la intoarcerea la post, dupa un anume timp, probleme mult mai importante de rezolvat din perspectiva interesului national.

De cum a intrat insa in birou, Traian Basescu s-a napustit la hartia de la DNA pentru a o rezolva pe loc.

Excluzand ipoteza - nu chiar absurda totusi, ca Traian Basescu n-a avut de rezolvat miercuri, intors la serviciu, nici o problema de interes national - , putem presupune ca si-a intrerupt concediul de boala numai si numai pentru a da curs solicitarii lui Daniel Morar.

O presupunere intarita de o alta stire sosita ieri in redactii: Daniel Morar a solicitat presedintelui avizul de incepere a urmaririi penale si pentru Miron Mitrea.

Graba prezidentiala tradeaza astfel starea de spirit a unei persoane care a fost anuntata ca, la intoarcerea acasa, o asteapta un cadou.
Se intelege ca acest cadou facut de Daniel Morar Stapanului sau iubit e adresa prin care se solicita inceperea urmaririi penale in ceea ce s-a numit impropriu un nou dosar deschis lui Adrian Nastase.

Impropriu, deoarece nu e vorba de un dosar nou, ci de unul vechi, taiat in felii de catre DNA, astfel incat Adrian Nastase sa fie chemat la anchete pana la pensie, iar DNA sa-l aiba drept urmarit pe fostul premier pana cand Daniel Morar va ramane somer.


Atat decizia luata miercuri, cat ai clipi, de presedinte, cat si solicitarea lui Daniel Morar de a doua zi in ce-l priveste pe Miron Mitrea arunca o noua lumina asupra momentului in care Curtea Constitutionala a stabilit ca fostii demnitari beneficiaza si ei de exceptiile de la dreptul comun de care se bucura si demnitarii in exercitiu.

La vremea respectiva, Decizia Curtii Constitutionale a fost vazuta de multi drept una favorabila exclusiv lui Adrian Nastase.

Dincolo de nuanta ca omului politic Adrian Nastase decizia nu i-a picat bine, lasand impresia unei scoateri din cauza printr-o chichita avocateasca, reintoarcerea la prevederile Legii din 1999 s-a dovedit favorabila lui Traian Basescu.

De acest adevar ne-am putut da seama acum cand Daniel Morar, la comanda politica a Cotrocenilor, s-a grabit sa fabrice un nou dosar penal lui Adrian Nastase pentru a putea sa solicite Cotrocenilor avizul pentru urmarirea penala.


Modificarea legii il scotea din joc pe Traian Basescu. Restabilirea prevederilor din 1999 il readuce pe Traian Basescu si-l protapeste pe circuitul oricarei anchetari penale a unui fost ministru. Pana acum, inceperea sau neinceperea urmaririi penale depinde de Traian Basescu doar in cazul demnitarilor in exercitiu. Pentru demnitarii in exercitiu era destul de dificil ca DNA sa ceara Cotrocenilor avizul de incepere a urmaririi penale daca nu avea probe solide.

Pentru fostii demnitari - ce nu se reduc doar la cei ai cabinetului Nastase - e mult mai usor sa incropesti un dosar ce te-ar indreptati sa te adresezi public Cotrocenilor. Astfel ca brusc, gratie grabei lui Daniel Morar, ne-am dat seama ca decizia Curtii Constitutionale a fost un cadou de pret facut lui Traian Basescu. Din acest moment, la mana lui Traian Basescu sunt nu numai ministrii in exercitiu, ci si toti fostii ministri postdecembristi: PDSR, PNTCD, PD, PNL. Fiind vorba de fapte petrecute in trecut, fabricarea unui dosar nu va bate la ochi.

Adrian Nastase e doar inceputul unei arii pe care Traian Basescu, operat de tiroida, o va canta de acum pana la finele mandatului: cea de luptator impotriva coruptiei postdecembriste.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.