Dupa nenumarate semnale trase de ziarul nostru, ministrul sanatatii a decis, in sfarsit, sa accepte introducerea pe lista investigatiilor medicale gratuite a testului Papanicolau. Analiza este extrem de eficienta si descopera cancerul uterin in stad
Dupa nenumarate semnale trase de ziarul nostru, ministrul sanatatii a decis, in sfarsit, sa accepte introducerea pe lista investigatiilor medicale gratuite a testului Papanicolau. Analiza este extrem de eficienta si descopera cancerul uterin in stadii incipiente, contribuind, astfel, la salvarea de vieti. Programul de evaluare a sanatatii nu a cuprins, pana acum, decat analize medicale care nu depistau nici o boala, acesta fiind doar o risipa de bani.

Programul de evaluare a sanatatii populatiei va cuprinde, incepand cu anul viitor, si testul Papanicolau. Femeile care isi vor face aceasta analiza pot descoperi din timp cancerul uterin. Aceasta maladie are sanse de vindecare completa, cu conditia ca boala sa fie descoperita din timp. Din pacate, nivelul de trai precar, precum si lipsa de informatii in acest sens au condus la cresterea alarmanta a numarului de cazuri de cancer de col uterin, cu un procent de mortalitate cu mult peste media europeana. Costul testului Papanicolau este de 500.000 lei, care echivaleaza cu suma totala alocata celor noua analize gratuite din programul national de evaluare a sanatatii populatiei. Cele noua investigatii nu reu sesc sa depisteze insa nici o afectiune, ci ofera medicilor de familie posibilitatea sa presupuna un diagnostic. Certitudinea diagnosticului nu poate exista decat dupa efectuarea unor analize suplimentare. Acestea nu sunt suportate din banii alocati programului, ci din bugetele alocate laboratoarelor aflate in contract cu casele de asigurari de sanatate pentru investigatii medicale. Acesti bani sunt insa atat de putini, incat se epuizeaza in primele cinci zile ale lunii, iar pacientii care vor sa-si efectueze investigatii medicale suplimentare trebuie sa plateasca din buzunar. In prima etapa, de testul Papanicolau gratuit vor beneficia femeile care prezinta risc de cancer de col.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.