DECIZIE - Consilierii generali, impresionati de reprezentatia reputatului actor Maestrul Radu Beligan a reusit ieri sa reduca la tacere, pret de cateva minute, pe zgomotosii si atat de indisciplinatii consilieri generali ai Capitalei, facandu-i
DECIZIE - Consilierii generali, impresionati de reprezentatia reputatului actor Maestrul Radu Beligan a reusit ieri sa reduca la tacere, pret de cateva minute, pe zgomotosii si atat de indisciplinatii consilieri generali ai Capitalei, facandu-i in final sa aprobe achizitionarea de catre municipalitate a sediului UNITER.   Sedinta Consiliului General al Capitalei. Un loc dur unde interesele sunt la loc de cinste, iar limbajul de foarte multe ori il intrece pe cel de mahala. Ieri, insa, pentru cateva minute spectacolul ieftin, oferit de alesii locali, a fost detronat de o reprezentatie de geniu a maestrului Radu Beligan. Demn, cu un bun simt iesit din comun, imbracat elegant, reputatul actor s-a asezat in randul doi al salii, langa presedintele UNITER, Ion Caramitru. Multi nici nu l-au observat. Abia atunci cand Ion Caramitru l-a invitat sa sustina cauza UNITER, iar maestrul s-a ridicat, s-a facut liniste in sala. Radu Beligan nu le-a tinut un discurs, nu a incercat sa-i convinga sa investeasca in cultura. Le-a spus o istorioara din secolul al XVIII-lea, precizand in final ca apreciaza munca lor extrem de importanta, cu decizii si implicatii majore asupra comunitatii. "Stau pe Calea Mosilor si sunt mandru de cum arata", a spus maestrul. Sala a amutit. Inainte, Ion Caramitru le explicase alesilor locali cat de important este sediul George Enescu, nr. 2-4, pentru UNITER. "Sunt emotionat. N-am stiut ca vom ajunge in situatia in care vom fi nevoiti sa plecam dintr-o casa in care am stat 18 ani. In spatele Uniunii se afla intreaga miscare teatrala din Romania. Sunt emotionat mai ales ca, dupa ce am vazut disputele politice pe acest subiect, imi pierdusem speranta", a declarat, cu lacrimi in ochi, Ion Caramitru, dupa ce consilierii au adoptat - dupa mai bine de jumatate de an - proiectul de hotarare prin care municipalitatea cumpara cladirea in care se afla sediul UNITER.   REVERENTA. S-a trecut la vot. Prima data numaratoarea n-a fost completa, astfel ca proiectul n-a reusit sa adune numarul de voturi suficiente. A urmat o a doua runda de vot, iar in final toti au respirat usurati, proiectul a trecut. Radu Beligan a parasit sala multumindu-le consilierilor printr-o plecaciune, n-a vrut sa faca alte comentarii. Municipalitatea va cumpara de la noul proprietar cladirea in care isi desfasoara activitatea Uniunea Teatrala din Romania (UNITER), caruia ii va plati 2,3 milioane de euro. Imobilul a fost castigat in instanta de fostul proprietar, in martie 2006. Ion Caramitru afirma, la momentul respectiv, ca decizia justitiei este "un act de dreptate" si a inceput demersuri pe langa Ministerul Culturii si Cultelor si pe langa municipalitatea Bucurestiului pentru a pastra actualul sediu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.