Demisia Guvernului Fradkov a fost acceptata de presedintele Vladimir Putin, premierul rus argumentandu-si decizia prin faptul ca se apropie "evenimente politice semnificative", motiv pentru care doreste sa ii acorde liderului de la Kremlin "libertate
Demisia Guvernului Fradkov a fost acceptata de presedintele Vladimir Putin, premierul rus argumentandu-si decizia prin faptul ca se apropie "evenimente politice semnificative", motiv pentru care doreste sa ii acorde liderului de la Kremlin "libertate totala de decizie". Mihail Fradkov va continua sa conduca Guvernul pana la confirmarea unui nou premier de catre Duma de Stat. Desi cotidianul Vedomosti a afirmat, ieri, citand o sursa de la Kremlin, ca prim-vicepremierul rus Serghei Ivanov ar fi pe punctul de a prelua conducerea Guvernului, presedintele Dumei de Stat, Boris Grizlov, a anuntat, ulterior, ca postul de premier ar putea reveni lui Viktor Zubkov, seful unui serviciu federal de lupta impotriva spalarii banilor. Candidatura acestuia la functia de prim-ministru a fost prezentata, de altfel, Dumei de Stat de catre Kremlin, camera inferioara a Parlamentului federal rus urmand sa se pronunte maine asupra acesteia. Nascut la 15 septembrie 1941, in Ural, in regiunea Ekaterinburg, Zubkov este aproape necunoscut publicului larg, fiind insa un apropiat al presedintelui Putin. Viitorul premier rus si-a facut studiile la Institutul de Agronomie din Leningrad, conducand timp de peste 20 de ani diverse sovhozuri din regiune. In perioada perestroikai lui Mihail Gorbaciov, Zubkov a fost prim-secretar al Comitetului Partidului Comunist in orasul Priozersk, din aceeasi regiune, unde a continuat sa se ocupe de agricultura. Dupa destramarea URSS, Zubkov a condus in perioada 1993-1999 inspectia fiscala din Sankt Petersburg, fiind numit in 2001 in fruntea Comitetului de monitorizare financiara, insarcinat cu lupta impotriva spalarii banilor. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.