Sefii interimari ai TVR si CNA au fost validati de Parlament intr-o sedinta care s-a lasat cu scandal.

Alexandru Sassu (fost secretar executiv al PSD) si Rasvan Popescu (independent, propus de PNL) au fost validati ieri de Parlament pentru functiile de presedinte-director general al TVR, respectiv presedinte al Consiliului National al Audiovizualului. Cei doi au activat ca interimari in ultimele trei luni, deoarece in ultima sedinta comuna din luna iunie nu s-a inregistrat cvorumul de prezenta necesar validarii lor. Sassu a obtinut 247 de voturi pentru si 2 contra, iar Popescu, 235 pentru si 14 contra.

Parlamentarii PD si independentii din PLD nu au participat la scrutin, ei parasind sala de sedinte in semn de protest fata de decizia de aminare a validarii candidatilor PD si ai Presedintiei din CA al TVR, Alexandru Lazescu si Catalin Avramescu. Acesta a fost de fapt scandalul zilei. Presedintele de sedinta, Nicolae Vacaroiu, a propus aminarea pentru saptamina viitoare a votarii celor doi candidati care urmau sa completeze CA al TVR. El a precizat ca va solicita presedintelui Traian Basescu sa desemneze alt candidat, deoarece „Avramescu nu va obtine niciodata girul Parlamentului", iar, in acest caz, ar cadea la vot si Lazescu, ambii urmind sa fie votati, conform regulamentului, pe lista comuna.

Reamintim, Avramescu a fost respins pe 25 iunie si de Comisiile de cultura ale Parlamentului, cu 10 voturi impotriva, 4 voturi pentru si 5 abtineri, dar Alexandru Lazescu a fost avizat cu 12 voturi pentru, 2 voturi impotriva si 5 abtineri. Deputatii PD s-au opus acestei propuneri, a urmat o prelungita pauza de consultari, unde s-a recomandat si votarea separata a celor doi, dar democratii au refuzat. A urmat supunerea la vot a aminarii cu o saptamina a validarii celor doi candidati, si doar PD a votat contra, dupa care a urmat parasirea salii.

Liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, extrem de iritat, a declarat dupa iesirea din sala: „Practic, se trece peste orice fel de reguli, propunindu-se modalitati de vot care nu exista in Parlament. Este clar pentru toata lumea ca, de fapt, votul parlamentarilor este indreptat direct impotriva candidatului propus de presedinte".

Reamintim ca in perioada campaniei pentru referendum Avramescu a avut o serie de iesiri publice violente impotriva parlamentarilor care au votat suspendarea sefului statului.

Parlamentarii au aprobat miercuri instituirea unei comisii de ancheta a activitatii TVR si au decis ca raportul acesteia va trebui finalizat pina la 1 noiembrie. Membrii comisiei sint: Adrian Paunescu, Rodica Nassar, Otilian Neagoe, Monalisa Galeteanu, Cosmin Nicula (PSD), Mihai Dumitrescu, Catalin Micula, Gheorghe Dragomir (PNL), Mihai Ungheanu, Olguta Vasilescu (PRM), Valentin Iliescu, Dan Gabriel Popa (PD), Kelemen Hunor (UDMR), Ionica Constanta Popescu (PC), Aledin Amet (minoritati).

Antena lui Sassu in TVR Vicepresedintele PIN Lavinia Sandru ii solicita proaspatului presedinte SRTV, Alexandru Sassu, un „angajament" ca nu se va amesteca in activitatea redactionala a stirilor, noteaza MEDIAFAX. Potrivit unor surse din TVR, Sassu o trimite cu regularitate in sedintele de redactie pe Mura Frinculescu, consiliera sa, care ii intocmeste mai apoi un raport cu subiectele dezbatute. Frinculescu a fost editor la Antena 1 si este apropiata conservatorului Dan Voiculescu. (D.L.)