COMEMORARE. 29 de tineri pompieri au depus juramantul de credinta in localitatea buzoiana Mihailesti, la monumentul inchinat celor 18 persoane care au murit in mai 2004 din cauza exploziei unui camion incarcat cu azotat de amoniu. Ziua Pompierilor, celebrata ieri, a fost prilej de comemorare, pentru ca printre victime se numarau si sapte din membrii echipelor de interventie.


13:14 - NAVAL
ACCIDENT. Doua nave s-au ciocnit in Portul Constanta, dar in urma accidentului nu s-au inregistrat victime sau cazuri de poluare.
PITESTI. Un proiectil in perfecta stare de functionare a fost descoperit in cartierul Calea Bucuresti de muncitorii care lucrau la canalizare.

13:19 - AVERTIZARE
INUNDATII. Hidrologii au emis o avertizare cotata cod portocaliu de inundatii. Judetele afectate vor fi Mures si Botosani. Incepand de aseara si pana la noapte, pe mai multe rauri sunt asteptate depasiri ale cotelor de atentie si chiar a celor de inundatie.
BRASOV. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca pana in vara anului viitor va incepe constructia unui nou spital de urgenta in localitatea Harman, pentru care vor fi facute investitii, in prima etapa, de 40 de
milioane de euro. Spitalul va avea o capacitate de peste 800 de paturi.


APEL LA PRESEDINTE - Ordonanta DIICOT, la reexaminare? Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a cerut presedintelui Traian Basescu sa solicite Parlamentului reexaminarea legii privind respingerea ordonantei DIICOT. Motivul? Caderea ordonantei ar putea genera disfunctii in sistemul judiciar, atat la DIICOT, cat si la DNA, prin blocarea anchetelor de criminalitate organizata si prin declinari de competente cu implicatii asupra finalitatii judiciare a cauzelor. (Violeta Fotache)


CLUJ - Cortegii funerare cu veste reflectorizante
Cortegiile funerare care se vor deplasa pe drumurile publice din judetul Cluj vor fi semnalizate cu stegulete sau veste reflectorizante si vor fi insotite de echipaje de politie. Aceasta este una dintre masurile stabilite ieri de reprezentantii Politiei, ai Directiei de Drumuri si ai Autoritatii Rutiere Romane, pentru evitarea accidentelor rutiere asemanatoare cu cel petrecut marti in localitatea Negreni, in care au murit 5 persoane. (Cosmin Pirv)


Invatamant - Profesorii pensionari la mare cautare Cu doar doua zile inainte de inceperea noului an scolar, exista un numar foarte mare de posturi vacante in invatamant. Pe ultima suta de metri, Inspectoratele Scolare apeleaza la suplinitori calificati, pensionari, suplinitori necalificati, absolventi de liceu sau studenti. Mai grav este faptul ca o mare parte dintre profesori nu au reusit sa obtina note peste 5 la testele organizate de Inspectorate. (Alina Gavrila)

DOTARI - Pompierii se innoiesc anul viitor
Unitatile de interventie ale pompierilor militari vor intra din 2008 intr-un program de dotare tehnica de anvergura, a anuntat ieri ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, citat de Mediafax. "Anul viitor vom demara cel mai amplu program de inzestrare a Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta, plecand de la autospeciale pentru incendii si descarcerare", a spus ministrul, prezent la ceremoniile organizate cu ocazia Zilei Pompierilor Militari.


ANINOASA - Scoala in Exploatarea Miniera
Cei 350 de elevi de la scoala generala "Sfanta Varvara" din Aninoasa vor invata in sali de clasa amenajate in cladirea administrativa a fostei Exploatari Miniere din localitate. Autoritatea de Sanatate Publica a refuzat sa-si dea avizul de functionare, dar elevii vor invata aici pe raspunderea primarului Ilie Botgros. Imobilul in care functiona unitatea de invatamant a intrat in reparatii. "Din 1992 nici o scoala din Aninoasa nu a avut autorizatie sanitara de functionare", a spus primarul. (Monalise Hihn)


CAZUL "REVOLUTIA" - Generalul Voinea refuza civilia
Consiliul Superior al Magistraturii a avizat favorabil modificarea competentei instantelor si parchetelor militare, dupa ce Curtea Constitutionala a stabilit ca aceste structuri nu pot cerceta si persoane civile. Dosarele cu civili aflate la procurorii militari vor fi transferate imediat catre celelalte sectii. Generalul Dan Voinea, care a "pierdut" astfel dosarele "Mineriada" si "Revolutia", a refuzat sa treaca in rezerva pentru a putea continua cercetarile, a declarat procurorul general, Codruta Kovesi. (M.P.)


DUPA MODA NUTI - Liderul PIN "dezvaluie" dosarele DNA
Presedintele PIN, Cozmin Gusa, proaspat simpatizant al MISA pe motive electorale, a continuat ieri, de la Cluj, seria dezvaluirilor privind personalitatile implicate in "afaceri veroase" cu Posta Romana. Noile nume scoase la rampa, dupa cel al ministrului Justitiei, sunt Porcsalmi Balint, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor (ca deschizator de drumuri), si cel al senatorului UDMR Verestoy Attila, ca "cercetat de DNA", din cauza unor contracte cu Posta Romana. Foarte multi politicieni din PNL si UDMR vor ajunge in boxa acuzatilor, a anuntat Gusa. (V.F.)


CONSTANTA - Protest ecologist la Agigea
Un banner cu inscriptia "Europa, spune NU organismelor modificate genetic!" a fost montat ieri-dimineata de activistii Greenpeace pe podul de la Agigea. Tinerii spun ca au ales sa protesteze in zona ecluzei canalului navigabil de la Agigea, pentru ca aceasta este principala cale de acces a produselor modificate genetic. Pentru ca ecologistii nu aveau autorizatie, un echipaj de politie le-a cerut in cele din urma sa dea banner-ul jos. (Emilia Sava)