Scumpirea alimentelor nu are nici o legatura cu seceta. Oricat ar fi afectat temperaturile extrem de ridicate culturile si productia de anul acesta, preturile alimentelor nu au fost influentate. Cel putin asa sustine ministrul agriculturii, Decebal
Scumpirea alimentelor nu are nici o legatura cu seceta. Oricat ar fi afectat temperaturile extrem de ridicate culturile si productia de anul acesta, preturile alimentelor nu au fost influentate. Cel putin asa sustine ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes. Pe langa cifrele privind cresterea inflatiei, si producatorii, si sindicalistii din agricultura il contrazic pe ministru. Conform acestora, daca anul acesta nu ar fi fost unul secetos, am fi putut cumpara alimente autohtone mult mai ieftin chiar si fata de anul trecut.

„Nu are nici o legatura seceta cu preturile. Sub nici o forma nu are legatura. Daca in Romania s-ar fi produs triplu fata de un an de varf, nu influentam nici preturile din UE, dar nici pe cele din interior“, a declarat ministrul agriculturii. Acesta isi sustine pozitia cu un singur argument : „cantitatile de produse agricole cu care Romania iese in Europa sau in lume sunt prea mici pentru a influenta in vreun fel preturile. Produsul, in momentul in care are cautare, se duce acolo unde are plasament la pret mai mare“.

Agricultorii il contrazic pe oficialul guvernamental. &bd quo;Anul acesta, productia a fost redusa la aproape 50% din cauza secetei. Toate sectoarele au fost afectate in lant, preturile alimentelor crescand vizibil“, ne-a declarat Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe - Agrostar. „Daca nu ar fi fost seceta de anul acesta, am fi cumparat alimentele chiar mai ieftin decat anul trecut“, spune Nicolae. In schimb, Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli, pune scumpirea pe seama speculei. „Cei care au scumpit alimentele au profitat la maximum de pe urma secetei. Consider insa ca aceasta a fost doar un pretext pentru umflarea preturilor la cele mai multe produse“, ne-a spus Radulescu.
Si datele prezentate de Institutul National de Statistica il contrazic pe ministrul agriculturii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.