Vineri, Cotidianul se va distribui impreuna cu un CD continind cele mai cunoscute concerte pentru vioara ale lui Vivaldi si cu o brosura despre compozitor.

Colectia SIMFONICA va aduce pe 14 septembrie un CD cu cele mai faimoase lucrari semnate Antonio Vivaldi: Concertul pentru vioara in mi major, „Primavara", Concertul pentru vioara in sol minor, „Vara", Concertul pentru vioara in fa major, „Toamna", si Concertul pentru vioara in fa minor, „Iarna", in interpretarea prestigioasei The Royal Philharmonic Orchestra, avindu-l ca solist si dirijor pe Jonathan Carney. Inregistrarea a fost realizata in octombrie 1993, in Hallows Church, Gospel Oak.

Succesul pe care compozitiile lui Vivaldi l-au avut in rindul nobililor melomani din secolul al optsprezecelea a fost urmat, in decursul unui secol, de o perioada de uitare. Desi cea mai mare parte din compozitiile venetianului au fost publicate in timpul vietii, in principal de Estienne Roger, un tipograf din Amsterdam, numai citeva dintre ele au supravietuit. Putinele copii pastrate au rezistat in bibliotecile unor muzicologi si colectionari obscuri, fara a mai avea sansa sa fie interpretate. Chiar daca anumite compozitii ale lui Vivaldi au fost reeditate, in primele decenii ale secolului XX numele compozitorului nu avea nici pe departe sonoritatea pe care o are azi. O intimplare, aparent lipsita de importanta, a dus la redescoperirea integralei Vivaldi si la repunerea ei in circuit.

In toamna anului 1926, in podul unui colegiu teologic din Piemont s-au descoperit mai multe tomuri vechi, pe care calugarii au decis sa le vinda unor colectionari, scontind pe profituri consistente. Cel care a cercetat colectia, sesizindu-i covirsitoarea importanta, a fost dr. Alberto Gentili, profesor de istoria muzicii la Universitatea din Turin. Cercetatorul a reusit sa convinga un potentat din oras sa cumpere manuscrisele de la calugari si sa le doneze Bibliotecii din Torino, in memoria fiului sau mort, si, in decursul citorva ani, a reusit sa completeze colectia, apelind tot la generozitatea unui industrias din zona. Completarea integralei Vivaldiana, care insumeaza 319 volume, nu numai ca a garantat posteritatea compozitorului, dar a facut posibila reintoarcerea muzicii baroce pe scenele lumii. Pentru a celebra redescoperirea rafinatului compozitor, in 1939, compozitorul italian Alfredo Casella a organizat la Siena „Saptamina Vivaldi", eveniment care a declansat interesul italienilor pentru creatiile cazute in uitare. In 1951, in cadrul primului festival de dupa Al Doilea Razboi Mondial organizat in Marea Britanie, concertele sustinute la Royal Festival Hall au fost aproape in totalitate dedicate muzicii lui Vivaldi.

Odata redescoperite, compozitiile lui Vivaldi nu numai ca au intrat in repertoriul marilor interpreti si dirijori ai secolului XX, dar si-au redobindit o popularitate coplesitoare. Numerosi regizori s-au intors la muzica lui Vivaldi pentru a alege coloana sonora a unor filme si seriale celebre, precum „Clanul Soprano", care se deruleaza in ritmul „Anotimpurilor", „Dogville", „The Talented Mr. Ripley" sau „Toti oamenii presedintelui". Pasaje din compozitiile lui Vivaldi au fost selectate, in decurs de cincizeci de ani, pentru a ilustra muzical peste o suta de pelicule.

Afla mai multe despre Colectia Simfonica