Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a prezentat ieri, intr-o conferinta de presa, proiectele de lege pe care ministerul le va supune atentiei Guvernului.

Prima lege pe care Adrian Iorgulescu o vrea validata este cea a arhivelor, proiect aflat in strinsa legatura cu acela al lustratiei. „Nu vom avea niciodata o lege a lustratiei pina nu vom avea desecretizarea arhivelor PCR si UTC. Pina acum s-au pus oprelisti in desecretizarea arhivelor, pentru ca nu se dorea ca materialele sa fie folosite de cercetatori sau de alte persoane competente pentru realizarea efectiva a lustratiei", a spus ministrul Culturii.

„Daca pentru colaboratorii Securitatii exista CNSAS, care stabileste vinovatia acestora, in cazul activistilor de partid nu avem nici un astfel de organism. Or, nu cred ca activistii au fost mai putin vinovati de atrocitatile din perioada comunista. La urma urmei, Securitatea era doar bratul inarmat al partidului. Fosti activisti sint acum in Parlament si ne dau lectii de morala si de europenitate. Cred ca e timpul sa mai stea pe-acasa si sa mediteze la cit rau au facut tarii", a mai precizat ministrul. Legea prevede desecretizarea arhivelor astfel incit orice cetatean sa aiba posibilitatea sa acceseze pe Internet arhivele PCR si UTC. Legea va proteja insa dosarele privind starea medicala a unei persoane si jurnalele personale.

MCC va supune atentiei Guvernului si proiecte pentru legea sponsorizarii, cea a instituirii regimului special de protejare a cetatilor dacice din muntii Orastie, a protejarii monumentelor istorice si a patrimoniului national mobil, a managementului institutiilor de cultura si a modificarii statutului salarizarii preotilor, propunindu-se un salariu mai mare pentru clericii din mediul rural.